ΤΟΠΙΚΑ

«Ξεπαγώνει» δωρεά μισού εκατ. ευρώ για το «Στέκι Παιδιού»

ξεπαγώνει-δωρεά-μισού-εκατ-ευρώ-για-496492

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ

Τον δρόμο για την αξιοποίηση δωρεάς ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, που περιμένει τουλάχιστον 12 χρόνια να υλοποιηθεί, ανοίγει δικαστική απόφαση. Το Εφετείο αναμένεται σύντομα να αποφανθεί επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος οικοπέδου στην οδό Κασσαβέτη 16, εξαιτίας του οποίου έχει «παγώσει» δωρεά του γνωστού ευεργέτη, Χαράλαμπου Τσιμά. Ο Χαράλαμπος Τσιμάς έχει εδώ και χρόνια εκδηλώσει τη διάθεση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή κτηρίου που θα στεγάσει το «Στέκι Παιδιού», τον πρώτο χώρο δημιουργικής απασχόλησης που είχε δημιουργηθεί στην πόλη, επί δημαρχίας Μιχάλη Κουντούρη. Μέχρι σήμερα το όνειρό του δεν μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το «Στέκι Παιδιού», είχε ξεκινήσει να λειτουργεί το 1986 σε κτήριο στο οικόπεδο της οδού Κασσαβέτη, το οποίο το 2007 κρίθηκε ακατάλληλο, καθώς περιείχε αμίαντο, και σε συνδυασμό με μια σειρά ακόμη προβλημάτων κατεδαφίστηκε.

Δύο χρόνια πριν την κατεδάφισή του, κι ενώ τα προβλήματα ήταν γνωστά, ο γνωστός Βολιώτης επιχειρηματίας, Χαράλαμπος Τσιμάς, είχε ανακοινώσει δωρεά ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου στη θέση του να δημιουργηθεί σύγχρονο κτήριο, στο οποίο δεκάδες παιδιά θα έβρισκαν το δικό τους στέκι δημιουργίας και πηγής γνώσης. Η δωρεά μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

«Αγκάθι» αποτελεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου. Ο δήμος Βόλου είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου, στο οποίο έχει συνιδιοκτησία και το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Δήμος και νοσοκομείο προσπαθούν επί μία δεκαετία να λύσουν το πρόβλημα της συνιδιοκτησίας για να αξιοποιηθεί η δωρεά και να προχωρήσει η επένδυση. Επί δημαρχίας Αλέκου Βούλγαρη είχε γίνει προσπάθεια, να πάρει ο δήμος το μισό οικόπεδο από το νοσοκομείο, ωστόσο, δεν τελεσφόρησε. Άρχισαν συζητήσεις για ανταλλαγή. Ο δήμος προσέφερε στο νοσοκομείο, οικόπεδο ίσης αξίας, στη συμβολή των οδών Κονταράτου και Φιλελλήνων. Πρόκειται για την οικία Κονταράτου, ένα παλιό ακίνητο, για την ανταλλαγή του οποίου ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και μπήκε και εκτιμητής.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, η ανταλλαγή όμως «σκόνταψε» στη βούληση του διαθέτη, που κληροδότησε το μισό οικόπεδο στο Αχιλλοπούλειο. Όρος του κληροδοτήματος μπλόκαρε την ανταλλαγή, και η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να κινηθεί νομικά για την αλλαγή του όρου, που θα λύσει «τα χέρια» της διοίκησης. Η υπόθεση βρίσκεται στο Εφετείο και αναμένεται η απόφαση. Η έκδοση της απόφασης θα ανοίξει το δρόμο για την ανταλλαγή μεταξύ δήμου και νοσοκομείου, και ταυτόχρονα για την αξιοποίηση της δωρεάς του κ. Χαράλαμπου Τσιμά, που εδώ και 12 χρόνια περιμένει και ζητά από τους φορείς να πιέσουν για να γίνει το «Στέκι Παιδιού», που είναι και το όνειρό του.

Το «Στέκι Παιδιού»

Από το «Στέκι Παιδιού», έχουν περάσει χιλιάδες παιδιά, στα οποία δίνεται η δυνατότητα να απασχολούνται δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του, δημιουργήθηκε και η παιδική βιβλιοθήκη του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Ήταν η πρώτη Παιδική Βιβλιοθήκη στην πόλη του Βόλου και δημιουργήθηκε με σκοπό να δανείζει βιβλία, να διοργανώνει εκδηλώσεις και να στηρίζει με το υλικό της το έργο των επιμορφωτών, με βιβλία, cd-rom, διαφάνειες, περιοδικά και άλλο οπτικοακουστικό υλικό. Σήμερα είναι τμήμα του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου, είναι μηχανογραφημένη με το σύστημα ΑΒΕΚΤ.5 του ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ), ο κατάλογός της είναι προσβάσιμος από το Internet και η συλλογή της διαθέτει περίπου 7.300 τίτλους βιβλίων.

Τα μέλη της βιβλιοθήκης είναι περίπου 2.100. Είναι κυρίως παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Η Βιβλιοθήκη με το πλούσιο πληροφοριακό υλικό που διαθέτει βοηθά αποτελεσματικά τους μαθητές στις εργασίες του σχολείου. Στα μέλη συμπεριλαμβάνονται ενήλικες-γονείς για τους οποίους υπάρχει υλικό που καλύπτει θέματα ψυχολογίας του παιδιού και του εφήβου, αγωγή υγείας κ.ά. και φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκουν υλικό για τις σπουδές τους.

Η Βιβλιοθήκη, πέρα από τον δανεισμό, προεκτείνει τις δραστηριότητές της διοργανώνοντας εκδηλώσεις που αφορούν την προώθηση της ανάγνωσης και του βιβλίου. Από το 2012 συμμετέχει ενεργά στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που διοργανώνει η ΜΚΕ Future Library με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ρημάζει

Σήμερα, το «Στέκι Παιδιού» είναι φιλοξενούμενο σε κτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, στη συμβολή των οδών Πολυμέρη και Περραιβού, πάνω από το πνευματικό κέντρο και το σπίτι γαλήνης του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το οικόπεδο της Κασσαβέτη, ρημάζει και κατά καιρούς έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες περιοίκων, ότι το εγκαταλελειμμένο οικόπεδο έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, δημόσια ουρητήρια, ακόμη και στέκι περιθωριακών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου