Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-502794

Αδέσποτα. Ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μία, το δικαίωμα των ζώων να ζήσουν. Να έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό, δίπλα στον άνθρωπο, χωρίς να κακοποιούνται. Από την άλλη, το δικαίωμα των ανθρώπων να κυκλοφορούν στην πόλη, χωρίς να νιώθουν ότι κινδυνεύουν από ενδεχόμενη επίθεση σκύλου.

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί επί σειρά ετών, όλους τους πολίτες και όλους τους φορείς. Άλλοτε, η επικαιρότητα καταγράφει θηριωδίες ανθρώπων εναντίον απροστάτευτων τετράποδων, άλλοτε επιθέσεις αδέσποτων εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: του προβλήματος των αδέσποτων.

Ένα πρόβλημα που δημιούργησε ο ίδιος ο άνθρωπος, όταν δεν κατάλαβε ότι παίρνοντας ένα κουτάβι, αναλαμβάνει μια ζωή. Κι όταν αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, ή επειδή το βαρέθηκε ή δεν του… βγήκε όπως ήθελε, το εγκατέλειψε στους δρόμους. Και το ένα έγινε… πολλά. Τα αδέσποτα δεν «φύτρωσαν», εξαιτίας μιας παραξενιάς της φύσης. Είναι… κατάντημα του ανθρώπου που δεν έδειξε σεβασμό στη ζωή.

Μέσα στην εβδομάδα, από τον Δήμο Βόλου συγκλήθηκε σύσκεψη για το θέμα των αδέσποτων. Να βρεθεί μία λύση. Κατατέθηκε σε διαβούλευση η πρόταση για την επέκταση του κυνοκομείου και τα συμπληρωματικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων.

Στόχος, να περιοριστεί το πρόβλημα, που ειδικά το τελευταίο διάστημα, τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ποιοι όμως συμμετείχαν; Ελάχιστοι. Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που έκαναν απλή καταγραφή του προβλήματος στα χωριά τους, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, που πέρα από επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος, αναφέρθηκε στον κίνδυνο επιθέσεων αδέσποτων που κυκλοφορούν στην περιοχή στο Πεδίο του Άρεως, και εκπρόσωποι φιλοζωικής ομάδας που δίνει σε εθελοντική βάση και με αγάπη για τα ζώα, τον αγώνα να προσφέρει σε αυτά μια δεύτερη ευκαιρία για καλύτερη ζωή, μακριά από τους δρόμους.

Κανείς άλλος. Ούτε κτηνίατρος, που θα μπορούσε να είχε δώσει τη δική του οπτική και ενδεχομένως να βοηθούσε στο διάλογο. Ούτε εκπρόσωπος της αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι είναι κοινό μυστικό οι… εκφορτώσεις ολόκληρων αγελών στις παρυφές της πόλης από άλλες περιοχές.

Ούτε, ούτε… πολλοί ακόμη που θα μπορούσαν να είχαν συνεισφέρει στον διάλογο.

Το πρόβλημα υφίσταται. Απασχολεί όλους. Από τη μία του όψη ή την άλλη. Ως εκεί όμως. Το μπαλάκι για τη λύση του ζητήματος, αρκεί… να μην είναι στο δικό μας γήπεδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου