ΤΟΠΙΚΑ

Διάλειμμα από τη σκληρή ζωή στον δρόμο

διάλειμμα-από-τη-σκληρή-ζωή-στον-δρόμο-503662

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Μια γωνιά για να… ξαποστάσουν μέσα στη μέρα από την αδιάκοπη περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης, αναμένεται να βρουν σύντομα άστεγοι του Βόλου, που βρίσκονται εκτός ξενώνων ή δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη». Ο Δήμος Βόλου ετοιμάζει κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αστέγων, το οποίο θα λειτουργεί για να προσφέρει ένα… διάλειμμα από τη ζωή στον δρόμο για δεκάδες άστεγους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου, ήδη οι δύο ξενώνες σε Νεάπολη και Άλλη Μεριά είναι υπερπλήρης, όμως το πρόβλημα των αστέγων δεν έχει λυθεί. Μόνο στο κέντρο της πόλης κυκλοφορούν περί τους 10 αστέγους, που είτε δεν δέχονται είτε δεν μπορούν –επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού ή πάσχουν από κάποιο ψυχιατρικό νόσημα- να μπουν στους ξενώνες.

Η ζωή τους είναι μία διαρκής περιπλάνηση στους δρόμους. Στέκι τους τα πάρκα, κρεβάτι τους τα παγκάκια… Αδυνατούν να κάνουν έστω κι ένα μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, το κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αστέγων θα στηθεί για να προσφέρει υπηρεσίες για να γίνει λιγότερο σκληρή η καθημερινότητα στους δρόμους. Θα υπάρχει υπόγειο, όπου θα λειτουργούν πλυντήρια και στεγνωτήρια για να μπορούν οι άστεγοι να πλύνουν τα ρούχα τους και να τα ξαναφορέσουν καθαρά. Επίσης θα υπάρχουν μπάνια για την προσωπική τους υγιεινή. Στον πρώτο όροφο, που θα είναι και η υποδοχή, το κέντρο θα υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί που θα συμβουλεύουν όσους έχουν ανάγκη, αλλά και υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, για όσους αναζητούν εργασία ή πληροφορίες.

Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να φάνε, καθώς δύο φορές την ημέρα θα προσφέρεται φαγητό ενώ στο δεύτερο όροφο, θα υπάρχουν κρεβάτια για να ξαποστάσουν οι άστεγοι.

Το κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αστέγων θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Κάθε ένας θα μπορεί να μπαίνει μέσα για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα επιστρέφει στην… «αδέσποτη» ζωή.

Η είσοδος στον χώρο θα γίνεται με την επίδειξη ειδικής κάρτας που θα χορηγείται από την Πρόνοια, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Θα υπάρχει επίσης δεκάλογος κανόνων λειτουργίας του κέντρου, που θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από τους φιλοξενούμενους του χώρου, σε διαφορετική περίπτωση, θα αποβάλλονται από αυτόν.

Δημοπρασία

Ηδη ο Δήμος Βόλου, αναζητά κτήριο στο κέντρο του Βόλου προκειμένου να στεγάσει το κέντρο για τους αστέγους. «Στόχος είναι να είναι ο χώρος προσβάσιμος και να μη χρειάζεται ο άνθρωπος που δεν έχει χρήματα να αναζητά τρόπο μετακίνησης σε ένα δυσπρόσιτο, εκτός κέντρου σημείου», εξήγησε η κ. Μορφογιάννη.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι η γκάμα των ωφελούμενων θα είναι πολύ μεγαλύτερη. «Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί σήμερα να έχουν ένα κεραμίδι, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό ή ρεύμα για να λειτουργήσουν το πλυντήριο να πλύνουν τα ρούχα τους. Θα μπορούν κι εκείνοι να έρχονται στο κέντρο και να εξυπηρετούνται», είπε.

Για τις ανάγκες λειτουργίας του κέντρου αστέγων αναζητείται ακίνητο στον κεντρικό ιστό της πόλης, εμβαδού 250-300 τ.μ., με υπόγειο και δύο ορόφους (ο 1ος υποδοχής και ο 2ος για τις κλίνες).

Ανάλογο οίκημα δεν υπάρχει στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου, και για αυτό θα γίνει δημοπρασία για τη μίσθωση ιδιωτικού κτηρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου