ΤΟΠΙΚΑ

Είπαν «όχι» στην καύση RDF

είπαν-όχι-στην-καύση-rdf-507548

Βουβή διαμαρτυρία χωρίς πανό και συνθήματα, και πορεία στο κέντρο της πόλης

Ηχηρό «όχι» στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση «καρκινογόνων ουσιών στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης», είπε χθες ο Βόλος. Εκατοντάδες φορείς και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και από εκεί ξεκίνησε σιωπηλή διαμαρτυρία, χωρίς πανό και συνθήματα στο κέντρο της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην κεφαλή της πορείας μπήκαν μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, φορώντας μαύρα ρούχα και γυαλιά, «σαν την κηδεία που μας ετοιμάζουν», όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της περιβαλλοντικής, Κώστας Βολιώτης. Η πληθωρική πορεία κατευθύνθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας στον Βόλο και κατέληξε στο Δημαρχείο Βόλου, όπου εγκρίθηκε και το ψήφισμα της ειρηνικής κινητοποίησης.

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, του παραρτήματος Μαγνησίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών, της Ένωσης Γονέων Βόλου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αστέρια Αγριάς αλλά και πολιτικών φορέων, όπως η δημοτική παράταξη Μαζί για τον Βόλο, η Επιλογή Ευθύνης και το δίκτυο ανανεωτικής αριστεράς. Μαζί δεκάδες κόσμος κάθε ηλικίας: μαθητές, γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι.

«Είναι μία ακόμη κινητοποίηση ενάντια στην άδεια που έχει δοθεί στην ΑΓΕΤ να καίει καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι το RDF. Η συμμετοχή είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κατανοήσει το πρόβλημα, ότι είναι θέμα υγείας, θέμα ζωής και κυρίως για τους πιο ευαίσθητους οργανισμούς όπως είναι τα παιδιά. Το μήνυμα είναι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να αποσυρθεί η εξοντωτική απόφαση για την πόλη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΠΜ, Κώστας Βολιώτης.

«Η Περιφέρεια βρίσκεται εδώ μαζί με τον κόσμο. Σύντομα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εξετάσει πάλι το θέμα. Βεβαίως είμαστε υπέρ της υγείας των παιδιών μας», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλης Χατζόπουλος.

«Η παρουσία του κόσμου δείχνει την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας για το τόσο σοβαρό θέμα. Αυτό που έχει φανεί είναι ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την καύση του RDF και στη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και το υπουργείο, έχοντας υποχρέωση διαφυλάξει δημόσια υγεία, θα πρέπει να ανακαλέσει τις άδειες και η κυβέρνηση και η περιφέρεια να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να φροντίσουν να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία», υπογράμμισε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου.

«Πρέπει να προσέξουμε την υγεία μας, να περιφρουρήσουμε το περιβάλλον, να διασφαλίσουμε ότι η ποιότητα ζωής θα αναβαθμιστεί και δεν θα υποβαθμιστεί. Ο κόσμος επιμένει στο δικαίωμα της ζωής του», είπε ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Γαργάλας.

«Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε σε αυτό που η κυβέρνηση μαζί με ΑΓΕΤ ετοιμάζουν για τις δικές μας ζωές χωρίς να μας ρωτήσουν. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε είναι ότι δεν γίνονται έλεγχοι και δεν υπάρχουν πιστοποιήσεις», ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Σαμαράς.

«Το θέμα είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά στο περιβάλλον. Στέλνουμε μήνυμα να σταματήσουν. Ήδη η κατάσταση στην πόλη είναι πολύ χάλια», είπε ο μαθητής του ΕΠΑΛ Αγριάς, Γιώργος Στεργίου.

«Υγεία πάνω απ’ όλα. Πιστεύω ότι υπάρχει αδιαφορία, ότι θα έπρεπε να έχει δεκαπλάσιο κόσμο. Είναι λυπηρό. Είναι θέμα υγείας», σχολίασε ο δημότης Τάσος Αγιάνογλου.

«Πάντα είχα ανησυχία για το περιβάλλον. Το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί σε αυτό ζούμε, αυτό θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Έχω περάσει περιπέτεια με την υγεία μου και δεν θέλω να σκεφτώ ότι ευθύνεται η ποιότητα της ατμόσφαιρας γι’ αυτό», σημείωσε η κ. Χριστίνα Βούλγαρη κάτοικος Βόλου.

«Όταν βλέπεις μικρά παιδιά να ζουν σε μια πόλη επιβαρυμένη, ο αγώνας είναι επιβεβλημένος», είπε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ζησιάδης, που συμμετείχε στην πορεία μαζί με τη σύζυγο και το μωράκι του.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει τα εξής: «Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην άδεια που δόθηκε στην ΑΓΕΤ να καίει RDF και άλλες καρκινογόνες ουσίες, και μάλιστα με λιμενικές διευκολύνσεις. Γνωρίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι ακατάλληλες για την καύση RDF και επομένως οι εκπομπές καρκινογόνων ουσιών θα επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών, την οικονομία τους και την οικονομία του ίδιου του κράτους.

Η ΑΓΕΤ μπορεί να ζήσει χωρίς το RDF, ο Βόλος όμως θα πεθάνει από αυτό. Καλούμε τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, τους βουλευτές και τις δημοτικές παρατάξεις που σιωπούν μέχρι σήμερα, όλους τους φορείς της πόλης και όλους τους πολίτες, να απαιτήσουμε όλοι μαζί να μην καίει καρκικογόνες ουσίες η ΑΓΕΤ ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.

Γνωρίζουμε ότι η ΑΓΕΤ εκτός από μια φοιτήτρια που βράβευσε, έχει «βραβεύσει» κι άλλους στην πόλη μας. Ο Βόλος δεν είναι πόλη λωτοφάγων, δεν τρώει κουτόχορτο, ούτε θέλει να το εισπνέει. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου