ΤΟΠΙΚΑ

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Βόλο

ασυνόδευτα-προσφυγόπουλα-στο-βόλο-536949

Είκοσι πέντε ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες, από τα εκατοντάδες που είναι σήμερα χωρίς σπίτι, θα βρουν στέγη εντός του επόμενου διαστήματος σε δύο από τα τρία κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν στο Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας. Η απόφαση για την προσωρινή παραχώρηση κατά χρήση δύο κτηρίων της δομής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να επιδιορθωθούν και να διαμορφωθούν για να στεγαστούν ασυνόδευτοι ανήλικοι, έχει ήδη ληφθεί και είναι θέμα χρόνου η εφαρμογή της.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη στο Βόλο λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στις πρώην εγκαταστάσεις του Μόζα στη Λαρίσης, όπου έχουν βρει απάγκιο, Σύριοι που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους λόγω του πολέμου και να αναζητήσουν μακριά από τη χώρα τους ασφάλεια και το δικαίωμα στη ζωή.

Μαζί με τα κύματα προσφύγων που έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα έφθασαν και εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά, πολλά εκ των οποίων έχασαν τους γονείς τους στη διάρκεια του ταξιδιού στην προσφυγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, το 2016 είχαν καταγραφεί 4.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι που «εγκλωβίστηκαν» στην Ελλάδα. Οι Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων είναι πλέον πλήρεις και αναζητούνται νέοι χώροι για περίπου 1.200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που δεν έχουν πού να μείνουν.

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητούνται χώροι σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία νέων Ξενώνων Ασυνόδευτων Παιδιών. Ένας από τους χώρους που επιλέχθηκε και το ΚΕΣΑΑΜ, που αποτελείται από ένα ολόκληρο συγκρότημα κτηρίων, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο συγκεκριμένα, ένα για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Αυτιστικών κι ένα για το πρόγραμμα Κέντρο Ημέρας. Τρία κτήρια είναι αναξιοποίητα και ρημάζουν και ως εκ τούτου σε δύο από αυτά, χωρητικότητας 25 παιδιών, θα στεγαστεί ο ξενώνας, εφόσον γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης.

Για τη χρήση κτηριακών υποδομών του ΚΕΣΑΑΜ από το ΥΕΘΑ, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας όσο και από τον τοπικό Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αναπηρίες. Είχαν καταγγείλει ότι βγαίνει εκτός προνοιακού χάρτη μία δομή, που ποτέ δεν λειτούργησε για το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, και ότι θα είναι δύσκολη η λειτουργία μέρους του κέντρου που απευθύνεται σε αυτιστικά παιδιά παράλληλα με τον Ξενώνα Ασυνόδευτων Παιδιών – προσφυγόπουλων, δεδομένου ότι υπάρχει διαφορά αντίληψης σε θέματα αναπηρίας.

«Δεν θα επέλθει αλλαγή στη λειτουργία του ΚΕΣΑΑΜ»

Στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας που είχε εκδώσει η Περιφερειακή Ομοσπονδία και στα σχόλια της προέδρου του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αναπηρία, Ράνια Καρανικόλα, απάντησε χθες, με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Δήμητρα Ριζούλη.

Η κ. Ριζούλη διευκρινίζει ότι η απόφαση παραχώρησης, δεν αφορά το σύνολο των κτιρίων της δομής ούτε πρόκειται να επέλθει καμία αλλαγή στη σημερινή του λειτουργία.

Όπως επισημαίνει: «Για την ιστορία, η Δομή Βόλου του Παραρτήματος Α.μεΑ. Λάρισας του Κ.Κ.Π.Π. Θεσσαλίας, από το 2004 που δημιουργήθηκε, δεν λειτούργησε ποτέ υπηρετώντας εξ ολοκλήρου τον σκοπό ίδρυσής της, παρά παρείχε υπηρεσίες σε περιορισμένο αριθμό ωφελουμένων, στο πλαίσιο λειτουργίας της ως ανοιχτή δομή, έως και σήμερα.

Σήμερα, εξυπηρετεί καθημερινά έως και 9 ενήλικα άτομα με αυτισμό και η σημερινή διοίκηση έχει ξεκινήσει, ήδη, ενέργειες για ενίσχυση της Δομής σε προσωπικό, για επισκευαστικά έργα και γενικότερα, ενέργειες για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων της Δομής Βόλου του Παραρτήματος Α.μεΑ. Λάρισας του Κ.Κ.Π.Π. Θεσσαλίας έχουν επίσης παραχωρηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς επίσης και στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να στεγάσουν δομές για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας μιλάει για «διαγραφή και εξαφάνιση από τον προνοιακό χάρτη της χώρας της Δομής Βόλου (πρώην Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας)», γεγονός που είναι ανυπόστατο, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δεν αλλάζει τίποτα στην λειτουργία της Δομής όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως, έμπρακτα στοχεύουμε στη βελτίωση της λειτουργίας της.

Επίσης, όσον αφορά τον προβληματισμό που διατυπώνεται στο δημοσίευμα και η σύγκριση που γίνεται για την αδυναμία, επί σειρά ετών, να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η δομή Βόλου, ενώ δρομολογείται άμεσα η χρήση για ασυνόδευτα παιδιά, δεν είναι σε καμιά περίπτωση συγκρίσιμες ενέργειες ούτε τίθεται θέμα προτεραιότητας ή «προτίμησης» μίας ευάλωτης ομάδας έναντι κάποιας άλλης, με την έννοια ότι είναι γνωστό πως η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια – στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ και όχι από εθνικούς πόρους.

Ο συνοπτικός και επείγον χαρακτήρας των ενεργειών που αναφέρεται στο δημοσίευμα για τη διαδικασία παραχώρησης, επίσης δεν ευσταθεί, καθώς ακολουθήθηκε η διαδικασία ενημέρωσης από το Υπουργείο, η οποία τέθηκε προς συζήτηση στο Δ.Σ. του ΚΚΠΠΘ, όπου συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και λήφθηκε η απόφαση για την άνευ ανταλλάγματος προσωρινή παραχώρηση κατά χρήση έως την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου (αναδιαμόρφωση, επισκευή κ.λπ.) συγκεκριμένων κτηρίων της Δομής Βόλου, τα οποία επί σειρά ετών ήταν εγκαταλελειμμένα, και για τον λόγο αυτό έχουν υποστεί φθορές που απαιτούν μεγάλες επισκευαστικές παρεμβάσεις, κάτι που με την εν λόγω παραχώρηση θα αποκατασταθεί.

Άρα, στην παρούσα φάση, η παραχώρηση αφορά μόνο στις εργασίες επισκευής και αναδιαμόρφωσης, ο χρονικός προσδιορισμός είναι σαφής, τα κτήρια που παραχωρούνται είναι συγκεκριμένα, γεγονός που αποδεικνύει τον πλήρη σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος.

Στο δημοσίευμα της 8ης Μαρτίου της εφημερίδας «Ταχυδρόμος», η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Α.μεΑ. Ν. Μαγνησίας κ. Ρ. Καρανικόλα φέρεται να δηλώνει ότι «Στη συγκεκριμένη δομή δεν μπορούν να συνυπάρξουν παιδιά με αυτισμό με ασυνόδευτα παιδιά από διάφορες χώρες» ενώ, εδώ και μήνες η διοίκηση του ΚΚΠΠΘ, δια της προέδρου της, βρίσκεται σε επαφή, τόσο με το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ΠΕ Μαγνησίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Α.μεΑ. Ν. Μαγνησίας και δρομολογείται τις τελευταίες ημέρες, μέχρι και σήμερα που μιλάμε, συνεργασία για την από κοινού αξιοποίησή τους, κάτι που δεν συνάδει με την παραπάνω φερόμενη δήλωση.

Συμπερασματικά η οποιαδήποτε αδράνεια, αδιαφορία και αδυναμία όλων αυτών των ετών, στην οποία αναφέρεται η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, αποδεικνύεται περίτρανα ότι λαμβάνει τέλος και τα κτήρια του πρώην ΚΕΣΑΑΜ αξιοποιούνται – στο πλαίσιο των σημερινών κοινωνικών αναγκών όλων των ομάδων που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας από το κράτος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου