ΤΟΠΙΚΑ

Αγνοια χρήσης πυροσβεστήρα από τους εκπαιδευτικούς

αγνοια-χρήσης-πυροσβεστήρα-από-τους-ε-548154

Αγνοια σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και στην απλή χρήση πυροσβεστήρων, αποκάλυψε η άσκηση πυρκαγιάς για 70 εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων της Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου. Χθες το πρωί, έγινε το πρακτικό σκέλος της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στα σχολεία, που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με στόχο τη θωράκιση των σχολείων απέναντι σε κινδύνους και έκτακτες καταστάσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μέσα από τα σεμινάρια που έγιναν πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και μέσα από την πρακτική άσκηση πυρκαγιάς που πραγματοποιήθηκε χθες στο προαύλιο του 8ου Γυμνασίου Βόλου, αναδείχθηκαν ελλείψεις.

Όπως αναφέρθηκε, στα σχολεία το μόνο μέσο αντιμετώπισης τυχόν περιστατικού πυρκαγιάς είναι οι πυροσβεστήρες. Δεν υπάρχουν οργανωμένα συστήματα πυρόσβεσης ιδίως στις μεγάλες σχολικές μονάδες, ενώ οι έξοδοι κινδύνου μπορεί να υπάρχουν, είτε όμως δεν λειτουργούν, είτε δεν υπάρχει σήμανση.

Ήδη ο Δήμος Βόλου, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της άσκησης πυρκαγιάς, θα ξεκινήσει προσπάθεια για να σημανθούν οι έξοδοι κινδύνου στα σχολεία, προκειμένου σε τυχόν έκτακτη κατάσταση όλοι να γνωρίζουν από πού να βγουν από το κάθε σχολικό κτήριο.

Χθες, στελέχη της πυροσβεστικής εκπαίδευσαν 70 εκπαιδευτικούς στη χρήση διαφορετικών τύπων πυροσβεστήρων. Στο προαύλιο τοποθετήθηκαν δύο βαρέλια και άναψε φωτιά στο εσωτερικό τους. Οι εκπαιδευτικοί, ο ένας μετά τον άλλο, προσπαθούσαν με τη χρήση πυροσβεστήρα να σβήσουν τη φωτιά. Οι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν να δράσουν πολλαπλασιαστικά στα σχολεία τους, ώστε όλοι να εξοικειωθούν στην απλή χρήση πυροσβεστήρα για την καταπολέμηση μικρών εστιών πυρκαγιάς.

Χαράλαμπος Πόζογλου: Γίνονται προσπάθειες στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, ως υπηρεσία βρισκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και όπου μας ζητηθεί αναλαμβάνουμε δράση

Τα παρών στην άσκηση έδωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διενέργειας ασκήσεων ετοιμότητας στα σχολεία, τόσο επί χάρτου όσο και στην πράξη ώστε η σχολική οικογένεια να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο περιστατικό πυρκαγιάς. «Γίνονται προσπάθειες στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, ως υπηρεσία βρισκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, και όπου μας ζητηθεί αναλαμβάνουμε δράση», ανέφερε.

Τα σεμινάρια και δη, η πρακτική άσκηση, κρίθηκαν αναγκαία από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας προκειμένου να εξοικειωθεί και να αντιδράσει σωστά σε τυχόν περιστατικό πυρκαγιάς μέσα στο σχολείο.

Γιάννης Φόβος: Στα σχολεία κάνουμε συχνά ασκήσεις σεισμού, όχι όμως ασκήσεις πυρκαγιάς

«Στα σχολεία κάνουμε συχνά ασκήσεις σεισμού, όχι όμως ασκήσεις πυρκαγιάς. Θα πρέπει να γίνονται σεμινάρια για να είμαστε προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουμε σε έκτακτες καταστάσεις», ανέφερε ο μαθηματικός στο Γενικό Λύκειο Ζαγοράς, Γιάννης Φόβος.

Γιώργος Ζήσης: Είναι χρήσιμο να γίνονται σεμινάρια κάθε χρόνο. Είμαστε ενημερωμένοι, αλλά άλλο η θεωρία άλλο η πράξη

«Είναι χρήσιμο να γίνονται σεμινάρια κάθε χρόνο. Είμαστε ενημερωμένοι, αλλά άλλο η θεωρία άλλο η πράξη», είπε από τον πλευρά του ο καθηγητής καλλιτεχνικών στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου, Γ. Ζήσης.

Νίκη Χατζηκυριάκου: Οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάποιους βασικούς τομείς, χρειαζόμαστε όμως επιμόρφωση

«Κερδίζουμε σε γνώσεις, χρειάζεται όμως επανάληψη και των σεμιναρίων και της πρακτικής άσκησης για να εμπεδώσουμε κάποια πράγματα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάποιους βασικούς τομείς, χρειαζόμαστε όμως επιμόρφωση», είπε εξάλλου η φυσικός του 2ου Γυμνασίου Βόλου, Νίκη Χατζηκυριάκου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου