ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζήτησε ο Γ.Γ. Βιομηχανίας

συνεργασία-μικρομεσαίων-επιχειρήσεω-577853

Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, προκειμένου να βγουν στοχευμένα στις αγορές του εξωτερικού

Το δρόμο της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων που θα βγουν στις διεθνείς αγορές, έδειξε ο γενικός γραμματέας βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ευστράτιος Ζαφείρης, στο πλαίσιο επίσκεψής του ως επικεφαλής κλιμακίου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και στις εγκαταστάσεις της ΕΒΕΤΑΜ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως τόνισε ο κ. Ζαφείρης, η ΕΒΕΤΑΜ θα αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα αξίας που επιδιώκει να δημιουργήσει το υπουργείο, στο πλαίσιο του σχεδίου βιομηχανικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη αδρανών γραμμών παραγωγής σε υπάρχουσες επιχειρήσεις, ενεργοποίηση επιχειρήσεων που έχουν κλείσει αλλά και νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ζαφείρης και κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, περιόδευσε χθες στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΕΒΕΤΑΜ.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου βιομηχανικής πολιτικής του υπουργείου, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις, κλαδικές ενώσεις, περιφερειακές ανώσεις και τον ΣΕΒ. Το σχέδιο κινείται σε έξι άξονες: να προσδιοριστούν οι δυναμικοί κλάδοι, να αποφασιστεί το μέλλον των ΜΜΕ που είναι το 99% της ελληνικής βιομηχανίας, να συνδεθεί η βιομηχανία με την καινοτομία, να βρεθεί λύση για την ενέργεια στη βιομηχανία, να αποφασιστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι κινήσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να διευκολυνθούν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Το σχέδιο ολοκληρώθηκε την περασμένη άνοιξη και, ήδη, έχουν αναπτυχθεί χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων.

«Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενεργοποίηση των επιχειρήσεων. Είναι ένα σχέδιο που απαιτεί συνέργειες επιχειρήσεων μεταξύ τους, συνέργειες ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της οικονομίας ώστε να πετύχουμε ένα βέλτιστο αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε», ανέφερε ο κ. Ζαφείρης από τον τρίτο σταθμό περιοδείας του στο Βόλο, μετά την Πάτρα και το Μεσολόγγι.

Στην υλοποίηση του σχεδίου πολύτιμος κρίκος, σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, θα είναι η ΕΒΕΤΑΜ. «Η ΕΒΕΤΑΜ διαθέτει εργαστήρια πιστοποίησης και είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα αξίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε στις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ταυτότητα του προϊόντος στο οποίο στοχεύει το σχέδιο ανάπτυξης της βιομηχανίας. «Θέλουμε να παράγουμε προϊόντα αξίας, ακριβό προϊόν, αυτός είναι ο στόχος της Ελλάδας, που δεν μπορεί να παράγει μαζικό φθηνό προϊόν λόγω μεγεθών. Θέλουμε το προϊόν να είναι καινοτόμο, να ενσωματώνει τη γνώση, να πιστοποιείται για την ποιότητά του και να διακινείται στις διεθνείς αγορές», εξήγησε.

«Η Θεσσαλία γενικά έχει αναπτυγμένο τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι επιχειρήσεις όμως είναι μικρές. Δεν μπορούν από μόνες τους να κάνουν για παράδειγμα εξαγωγές. Αυτό που τους λέμε είναι να συνεργαστούν, να φτιάξουν από κοινού έναν φορέα εξαγωγών και να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις στοχευμένα», έδειξε το δρόμο της συνεργασίας ο κ. Ζαφείρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου