ΤΟΠΙΚΑ

Υποχρεωτικός… συνέταιρος οι τράπεζες ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

υποχρεωτικός-συνέταιρος-οι-τράπεζε-585680

Υποχρεωτικό… συνέταιρο τις τράπεζες αποκτούν μέχρι το καλοκαίρι τα καταστήματα εστίασης στην πόλη. Η εκ του νόμου εγκατάσταση POS στα καταστήματα εστίασης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναμένεται να εξανεμίσει το όποιο κέρδος υπάρχει ακόμη στις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες πέρα από το κόστος ενοικίασης των POS, θα επιβαρύνονται με προμήθεια συναλλαγής από 0,80 ευρώ έως και 2,20 ευρώ, κάθε φορά που χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα περνά στο μηχάνημα για την πληρωμή του λογαριασμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε καταστήματα εστίασης, όπως εστιατόρια, καφέ, μπαρ και φούρνους είναι θέμα ημερών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κι άλλα επαγγέλματα όπως γιατροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί. Στόχος οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου από τους καταναλωτές και η πάταξη της καλπάζουσας φοροδιαφυγής.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το υπουργείο ξεκινά από το χώρο της εστίασης, αφενός γιατί ήδη πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν εγκαταστήσει POS λόγω των capital controls, και αφετέρου επειδή η φοροδιαφυγή στην εστίαση κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σκοπός, πέρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι και το επιθυμητό χτίσιμο του αφορολόγητου, και έτσι οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν POS προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές των πελατών τους. Παράλληλα, θα πρέπει σε ευδιάκριτο σημείο της επιχείρησής τους να αναγράφεται η ύπαρξη POS, ενώ για τους επαγγελματίες που δεν το πράξουν, το υπουργείο προβλέπει ποινές έως 1.000 ευρώ.

Ανέτοιμοι

Παρά τα capital control και την υποχρεωτικότητα της εγκατάστασης POS έως το καλοκαίρι, στο Βόλο ο χώρος της εστίασης είναι ανέτοιμος να λειτουργήσει με πλαστικό χρήμα…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννη Γρηγορίου, μόλις το 30%-40% των επιχειρήσεων εστίασης έχει φροντίσει για την εγκατάσταση POS. Όπως αναφέρει ο ίδιος, περισσότερο τα εστιατόριο και λιγότερο οι καφετέριες ή τα μπαρ έχουν φροντίσει για την εγκατάσταση των μηχανημάτων. Κι αυτό γιατί στα εστιατόρια οι λογαριασμοί είναι μεγαλύτεροι, σε αντίθεση με τις καφετέριες, όπου ένας καφές ξεκινά από 2 ευρώ και ένα ποτό από 5 ευρώ.

Πάντως, οι θαμώνες έχουν αρχίσει και ζητάνε, ολοένα και πιο συχνά να πληρώσουν ακόμη και μικρούς λογαριασμούς με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, σε μια προσπάθεια «χτισίματος» του αφορολόγητου ακόμη και με μικροποσά κάθε φορά.

Συνέταιροι… οι τράπεζες

Η υποχρεωτικότητα του μέτρου, βάζει με το… στανιό μέσα στις επιχειρήσεις εστίασης έναν μικρό… συνέταιρο.

Έρευνα που έχει κάνει ο κ. Γρηγορίου σε πιστωτικά ιδρύματα της πόλης, δείχνει ότι οι επιχειρήσεις θα χάσουν το όποιο κέρδος καταφέρνουν να βγάλουν. Για την προμήθεια του POS, το μικρότερο ενοίκιο που βρέθηκε στην αγορά είναι 75 ευρώ το εξάμηνο. Για αγορά του μηχανήματος ο επιχειρηματίας θα πρέπει να επιβαρυνθεί με ποσό 300 ευρώ.

Δεν σταματά όμως εκεί… Κάθε φορά που ένας λογαριασμός πληρώνεται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, η τράπεζα, κρατά προμήθεια που κυμαίνεται από 0,80 ευρώ ή 0,90 ευρώ έως και 2,20ευρώ.

«Σκεφτείτε να θέλει κάποιος να πληρώσει για ένα φρέντο καπουτσίνο αξίας 3,5 ευρώ με κάρτα. Στο συρτάρι της επιχείρησης στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξει 2,70 ευρώ. Και αυτό το ποσό δεν είναι καθαρό. Πρέπει να πληρωθεί η προμήθεια του καφέ, ο ΦΠΑ, τα λειτουργικά έξοδα. Το όποιο κέρδος μας, εξανεμίζεται», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει να εγείρονται. «Βάζουμε έναν μικρό… συνέταιρο στα μαγαζιά μας», αναφέρει ο κ. Γρηγορίου, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες θα έπρεπε από τη στιγμή που παίρνουν προμήθεια να δίνουν τουλάχιστον δωρεάν τα μηχανήματα POS». «Θέλουν και να πληρώνονται την προμήθεια και να πληρώνονται για το ενοίκιο των μηχανημάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κίνδυνος βιωσιμότητας

Οι συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος, σημαίνει ότι από την εστίαση χάνεται σημαντικό μέρος από το «ζεστό χρήμα» που κυκλοφορεί. Τα χρήματα του λογαριασμού από κάθε τραπέζι θα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωμένο ο κάθε επαγγελματίας.

Τι γίνεται όμως με επαγγελματίες που εξαιτίας χρεών στο δημόσιο, έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς; «Τα χρήματα θα κατάσχονται και θα πηγαίνουν σε έναν κουμπαρά χωρίς πάτο και ο επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να πληρώσει προμηθευτές, προσωπικό, τρέχοντες λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου, προβλέποντας και νέα λουκέτα στο χώρο της εστίασης εντός του 2017.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου