ΤΟΠΙΚΑ

Οδύσσεια αναζήτησης αίματος στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο

οδύσσεια-αναζήτησης-αίματος-στο-αχιλ-599748

Εργαζόμενοι στην αιμοδοσία δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες μονάδες αίματος

Οδύσσεια ανέμενε τις τελευταίες, όπως αποδείχθηκαν, ώρες της ζωής της μια 50χρονη καρκινοπαθή που άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Βόλου. Επί ώρες, συγγενείς της αναζητούσαν αίμα για να γίνει μετάγγιση κι όταν επιτέλους βρέθηκε, ήταν αργά. Σε συνδυασμό και με άλλα προβλήματα που αντιμετώπισε, καθώς η επιδείνωση της υγείας της ήταν ραγδαία, η άτυχη γυναίκα κατέληξε. Με αφορμή το περιστατικό συγγενείς καταγγέλλουν τραγικές ελλείψεις σε αίμα στο Αχιλλοπούλειο. Ήδη το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, εκπέμπει S.O.S. για τα άδεια από φιάλες αίματος ψυγεία, ενώ δραματική έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στις εθελοντικές αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, απευθύνει και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας, «Η Αλληλεγγύη». Παρά το οξυμένο πρόβλημα της ανεπάρκειας αίματος, ο διοικητής του Αχιλλοπουλείου, Ματθαίος Δραμητινός, εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως καταγγέλλουν συγγενείς της 50χρονης καρκινοπαθούς, η οποία εισήχθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να βρουν αίμα που χρειαζόταν ο άνθρωπός τους και δεν υπήρχε σε επάρκεια στο νοσοκομείο.

Όπως ενημερώθηκαν, στο νοσοκομείο δεν υπήρχε επάρκεια αίματος και κρατούσαν φιάλες για επείγοντα περιστατικά. Θα έπρεπε συγγενείς να εμφανιστούν και να δώσουν αίμα. Εθελοντές αιμοδότες με κάρτα, ειδοποίησαν το νοσοκομείο να δώσει αίμα από την τράπεζά τους στο όνομα της 50χρονης. Το αίτημα όμως δεν έγινε δεκτό, επειδή τα ψυγεία ήταν σχεδόν άδεια. «Οι κάρτες γίνονται δεκτές μόνο όταν υπάρχει επάρκεια στα ψυγεία», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας, Ιγνάτιος Γελαγώτης.

Άρχισε η αναζήτηση συγγενών προκειμένου να μεταβούν επί τόπου στο νοσοκομείο και να δώσουν αίμα. Όταν πήραν την πρώτη φιάλη ήταν ήδη αργά. Η υγεία της άτυχης γυναίκας παρουσίασε μεγάλη επιδείνωση και κατέληξε.

«Δεν ξέρουμε, ίσως και να έπαιρνε παράταση ζωής ο άνθρωπός μας, αν λάμβανε εγκαίρως αίμα. Ήταν μέσα στο νοσοκομείο από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, οπότε και κατέληξε», λένε συγγενείς.

Γιατροί διαβεβαιώνουν ότι ο θάνατος δεν επήλθε από έλλειψη αίματος. Παραδέχονται ωστόσο ότι τα ψυγεία είναι σχεδόν άδεια και με δυσκολία καλύπτονται τα έκτακτα περιστατικά που κατέφθασαν σωρηδόν αυτές τις ημέρες στο Αχιλλοπούλειο.

Δραματική έκκληση

Από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου απευθύνεται δραματική έκκληση στους πολίτες να δώσουν αίμα. «Τα ψυγεία μας είναι άδεια», έλεγε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στέλεχος του τμήματος.

Οι εργαζόμενοι ζουν… εφιάλτη όταν λαμβάνουν εντολή γιατρού για συγκεκριμένη ποσότητα φιαλών αίματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά, καθώς ανοίγουν το ψυγείο και βλέπουν ότι το αίμα έχει σχεδόν εξαντληθεί.

«Τηλεφωνούμε κάθε μέρα σε δικούς μας ανθρώπους και τους ζητάμε να έρθουν στο νοσοκομείο να δώσουν αίμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

S.O.S. από την Αλληλεγγύη

S.O.S. για τις ελλείψεις αίματος απευθύνει και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη».

«Ειδοποιούμε συνεχώς αιμοδότες να δώσουν αίμα και να ενισχύσουν τις τράπεζες. Υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη. Δεν υπάρχει αίμα αυτή την περίοδο. Ήταν οι γιορτές των Χριστουγέννων, η έξαρση των ιώσεων, τα πολλά έκτακτα περιστατικά λόγω του καιρού και των ατυχημάτων που έγιναν, και τα ψυγεία άδειασαν», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, Ιγνάτιος Γελαγώτης.

Ήδη από την Αλληλεγγύη, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η τράπεζα αίματος, έχει γίνει εθελοντική αιμοδοσία στον Αλμυρό.

Μεθαύριο, Τετάρτη, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, κινητή μονάδα αιμοδοσίας θα βρίσκεται στο προαύλιο της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας επίσης για εθελοντική αιμοδοσία. «Καλούμε τους πολίτες να συνδράμουν, προσφέροντας αίμα για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Γελαγώτης.

Βλέπει… επάρκεια

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις του τμήματος αιμοδοσίας και της «Αλληλεγγύης», ο διοικητής του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίος Δραμητινός, δεν βλέπει πρόβλημα επάρκειας.

«Δεν είναι και πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Τα χειρουργεία γίνονται κανονικά. Δεν αναβάλλονται. Και για έκτακτες ανάγκες υπάρχει αίμα. Γενικά υπάρχει επάρκεια. Απλώς έχει πέσει πολύ η αιμοδοσία λόγω του κρύου. Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο. Βέβαια πάντα υπάρχει ανάγκη για αίμα και παρακαλούμε τον κόσμο να δίνει», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ερωτηθείς για το πρόβλημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου