Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-611743

Πριν από 15 περίπου ημέρες, όλοι περίμεναν ότι θα έμπαινε τέλος στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ κατοίκων στις Σταγιάτες και της ΔΕΥΑΜΒ, με αφορμή τη χλωρίωση του νερού. Δικαστική απόφαση δικαίωνε τη ΔΕΥΑΜΒ και απέρριπτε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων.

Όμως ο… ανταρτοπόλεμος συνεχίζεται. Μία ακόμη καταστροφή χλωριωτή στο αντλιοστάσιο της δεξαμενής, δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, έρχεται να δείξει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει…

Κάτοικοι της περιοχής δε θέλουν χλώριο στο πηγαίο νερό. Υποστηρίζουν ότι υποβαθμίζεται ένα αγαθό, για το οποίο κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να μείνουν στις Σταγιάτες κι όχι στο αστικό κέντρο. Προσθέτουν δε ότι από το υπολειμματικό χλώριο απειλείται η δημόσια υγεία.

Οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, όπου προσέφυγαν κάτοικοι καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ. Όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, η επιχείρηση έπραξε τα δέοντα. Η διαπίστωση μικροβιακού φορτίου στο νερό επιβάλλει τη χλωρίωση. Ιδίως όταν το νερό διέρχεται μέσα από ένα κλειστό δίκτυο. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.

Δημόσια υγεία που απειλείται κάθε φορά που το νερό δε χλωριώνεται. Κάθε καταστροφή χλωριωτή από… αυτονομιστές, είθισται να συνοδεύεται από την εμφάνιση μικροβιακού φορτίου.

Η… βαλίτσα με τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας που έχουν αντίκτυπο στη δημόσια υγεία δεν μπορεί να πάει κι άλλο πιο μακριά. Η ΔΕΥΑΜΒ κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων.

Έχουν όμως προηγηθεί πολλές καταστροφές. Θα βάλουμε σε δεύτερη μοίρα το οικονομικό κόστος για τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, τα οποία γεμίζουν από τέλη που καταβάλλει το σύνολο των δημοτών. Δημότες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές για πόση νερό.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον ανταρτοπόλεμο που έχει ξεσπάσει, είναι για την ίδια τη δημόσια υγεία. Το νερό δεν πηγαίνει μόνο σε συγκεκριμένα σπίτια. Υδροδοτούνται επιχειρήσεις, είναι το ίδιο νερό που τρέχει από δημόσιες βρύσες στις οποίες έχουν πρόσβαση πολίτες, αλλά και επισκέπτες του Πηλίου.

Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους… αυτονομιστές. Οι οποίοι επέλεξαν να καταστρέψουν το σύστημα χλωρίωσης, μέσα στη γιορτινή περίοδο και να δυσφημίσουν το ίδιο το χωριό, ημέρες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Γιατί αν δεν αποτελεί δυσφήμιση το κλείσιμο των βρυσών και η απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, σε μια περιοχή που εκτός από θέα, καθαρό αέρα, «πουλάει» τουριστικά και το νερό που τρέχει από τις δημόσιες βρύσες, τότε τι;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου