ΤΟΠΙΚΑ

Μπιλιετάκια από τη ΔΕΥΑΜΒ για… αρχαίες οφειλές

μπιλιετάκια-από-τη-δευαμβ-για-αρχαίε-614299

Μπιλιετάκια… για οφειλές πριν από 22 χρόνια(!) στέλνει η ΔΕΥΑΜΒ σε ανυποψίαστους πολίτες, καλώντας τους να εξοφλήσουν ποσά που βεβαιώθηκαν πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Οφειλές που, σύμφωνα με τη νομολογία της ΚΕΔΕ μπορούν να παραγραφούν με απόφαση δημοτικού συμβουλίου πάνω στην πενταετία, και που αυτομάτως παραγράφονται σύμφωνα με Νόμο του κράτους με την πάροδο 20ετίας, καταναλωτές καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν… εξοφλήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ τους δείχνουν το δρόμο προς τα… ταμεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, ακρόαση ζήτησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου Γιώργος Μουλάς, ως πρόεδρος του οικοδομικού συνεταιρισμού στο Σωρό. Παρέλαβε κι ο ίδιος «μπιλιετάκι» της ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταβάλλει ποσό 1.000 ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης, για οφειλή που υφίσταται από το 1994!

Ο ίδιος περιέγραψε την… περιπέτειά του στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, με υπάλληλο της υπηρεσίας να υποστηρίζει ότι βρήκε την οφειλή καλώντας τον να αποδείξει ότι έχει εξοφληθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μουλά, ο οικοδομικός συνεταιρισμός είχε δημιουργήσει με δικά του χρήματα ολόκληρο δίκτυο ύδρευσης και δημοτικού φωτισμού στην περιοχή του Σωρού. Δίκτυο που σήμερα κοστολογείται 3 εκατ. ευρώ. Με συμβολαιογραφική πράξη, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, μαζί και τα δίκτυα, παραχωρήθηκαν στο Δήμο Βόλου. «Για να γίνει η συμβολαιογραφική πράξη, θα έπρεπε να εξοφληθούν όλες οι οφειλές. Ο συνεταιρισμός προχώρησε σε μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ, θα κολλούσε σε ένα ποσό των 1.000 ευρώ; Το ποσό έχει εξοφληθεί», ανέφερε ο κ. Μουλάς.

Το ποσό τελικώς παραγράφτηκε, ωστόσο ο κ. Μουλάς, έθεσε ζήτημα λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ. Ο ίδιος έθεσε και δεύτερο παράδειγμα. Γνωστός του, κτηνίατρος που διατηρούσε χοιροτροφική μονάδα στην τοπική κοινότητα Σέσκλου, και που έκλεισε το 1996 διότι χρεοκόπησε, καλείται να αποπληρώσει οφειλή προ 20ετίας, ύψους 20.000!

«Έχετε αλλάξει τα φώτα στον κόσμο. Εγώ ξέρω από τοπική αυτοδιοίκηση και βρήκα άκρη. Ο απλός κοσμάκης τι χρωστάει;», είπε ο κ. Μουλάς, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών στην επιχείρηση.

Ο κ. Μουλάς επικαλέστηκε μάλιστα νομολογία της ΚΕΔΕ, η οποία εφαρμόστηκε και επί δημαρχείας Σκοτινιώτη, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα παραγραφής χρεών στη ΔΕΥΑΜΒ μετά την πάροδο πενταετίας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση δε, όπως ισχύει, στην 20ετία τα χρέη παραγράφονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου