ΤΟΠΙΚΑ

Χασίς και προφυλακτικά σε τάξεις του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου

χασίς-και-προφυλακτικά-σε-τάξεις-του-1ο-619206

Μυρωδιά χασίς, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, καλαθάκια απορριμμάτων γεμάτα με ούρα, μουντζούρες με σπρέι στους τοίχους… Μερικές από τις εικόνες που αντικρίζουν Δευτέρα πρωί, μετά από Σαββατοκύριακο, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, όταν μπαίνουν για μάθημα στις λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας του κτηρίου Αποστόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, βρέθηκαν χθες σε κατάληψη μαζί με 11 ακόμη σχολικές μονάδες. Η μετάθεση του χρόνου των πανελλαδικών εξετάσεων για μετά τις ενδοσχολικές, στις αρχές Ιουνίου, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος διαμαρτυρίας των περίπου 180 μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, Μαξιμίλιαν Κυτούδη, «το σχολείο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση». Όπως εξηγεί «εδώ και τρία χρόνια έχουμε ζητήσει από το Δήμο Βόλου να βάψει το κτήριο Αποστόλου, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει γίνει».

Ο πρόεδρος του 15μελούς άρχισε να απαριθμεί τα προβλήματα: αίθουσες που όταν βρέχει στάζουν νερό από τις οροφές, σπασμένα παράθυρα και πόρτες, βρώμικες τουαλέτες με σπασμένα πλακάκια και άσχημη μυρωδιά, περιφράξεις ετοιμόρροπες, σκουπίδια και συνθήματα στους τοίχους. Ακόμη και οι σχολικές βρύσες δε λειτουργούν, και όσες λειτουργούν στάζουν σκουριά. «Αν κάποιος μαθητής δεν έχει χρήματα να αγοράσει νερό, δεν μπορεί να πιει από τις σχολικές βρύσες. Από τις οκτώ λειτουργούν μόλις οι δύο, που όταν τις ανοίγουμε τρέχει σκουριά», αναφέρει.

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες μαθητών για τις εικόνες που πολλές φορές έχουν αντικρίσει όταν, επιστρέφοντας από Σαββατοκύριακο, μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες για μάθημα. Όπως αναφέρει ο Μαξιμίλιαν Κυτούδης, στη λυόμενη αίθουσα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του προαυλίου, και συνορεύει με ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, έχουν πρόσβαση περιθωριακά στοιχεία. Υπάρχουν δύο σπασμένα παράθυρα, τα οποία εύκολα κανείς μπορεί να ανοίξει και να μπει στο εσωτερικό.

«Δευτέρα, μετά από Σαββατοκύριακο, μπαίνουμε στην αίθουσα και βρίσκουμε, ναρκωτικά, προφυλακτικά, ανθρώπινα περιττώματα. Πολλές φορές η αίθουσα μυρίζει έντονα χασίς», λέει ο Μαξιμίλιαν Κυτούδης.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται επίσης, ότι όταν βρέχει το υπόστεγο δεν χωρά περισσότερους από 20 μαθητές, ότι αναγκάζονται καθημερινά να βρίσκονται στους δρόμους πηγαινοερχόμενοι από το Καρτάλειο στο Αποστόλου και αντίστροφα, προκειμένου αλλού να κάνουν μάθημα κι αλλού εργαστήρια, αλλά και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερωθεί για το θεσμό της μαθητείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου