ΤΟΠΙΚΑ

Πειράματα στον θεσσαλικό κάμπο

πειράματα-στον-θεσσαλικό-κάμπο-622453

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΑΦΙΩΝ

Συνεργάτη στρατηγικής σημασίας στο όνομα της Alfa Seeds Α.Β.Ε.Ε., βρήκε η βολιώτικη start-up εταιρεία Agile Agriculture Technologies, που γεννήθηκε από τα «σπλάχνα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά προϊόν που υπόσχεται ιδανική λίπανση των φυτών, καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες και, ταυτόχρονα, προστασία του περιβάλλοντος από την υπερβολική χρήση λιπάσματος που διαχέεται στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την εταιρεία που είχε παρουσιάσει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του στις 9 Οκτωβρίου 2016, ίδρυσαν δύο Βολιώτες φοιτητές του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης.

Εφηύραν σύστημα για την ιδανική λίπανση των σιτηρών, εισάγοντας… επιστημονικά δεδομένα στο χωράφι. Τα πάντα ξεκίνησαν από τη διαπίστωση ότι η λίπανση γίνεται μέχρι και σήμερα εμπειρικά, ότι ένα χωράφι δεν έχει ίδια απόδοση σε όλα τα σημεία κι ως εκ τούτου φυτά σε ένα τμήμα του ίδιου χωραφιού χρειάζονται περισσότερο λίπασμα σε σχέση με άλλο τμήμα της καλλιεργήσιμης έκτασης.

Οι Βολιώτες φοιτητές επιστράτευσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και δημιούργησαν ένα σύστημα που εγκαθίσταται στο ίδιο το τρακτέρ. Περιλαμβάνει αισθητήρες, ελεγκτή και ένα ηλεκτρικό μπράτσο το οποίο μεταβάλλει την ποσότητα του λιπάσματος που πέφτει κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες. Ο αγρότης βρίσκεται εν κινήσει πάνω στο τρακτέρ του. Οι αισθητήρες λαμβάνουν τα δεδομένα από το φυτό ενώ το τρακτέρ προχωρά. Μέσω ενός αλγόριθμου μετριέται η θρέψη του φυτού, και αυτόματα δίνεται εντολή για την απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος που πρέπει να πέσει. Ο αγρότης δε χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα. Το φυτό λιπαίνεται με ιδανικό τρόπο ανάλογα με τις ανάγκες του.

Τα πρώτα πειράματα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σε μεγάλες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου. Οι δύο φοιτητές όμως δε θα είναι μόνοι τους.

Το εγχείρημά τους προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Alfa Seeds A.B.E.E., μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού σιτηρών, ψυχανθών και αραβόσιτου υψηλής ποιότητας.

Το πείραμα

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, η συνεργασία θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πειραμάτων μεγάλης κλίμακας σε αγρούς διαφόρων περιοχών, εντός του Θεσσαλικού κάμπου, στους οποίους καλλιεργείται σιτάρι. Στους αγρούς που θα συμπεριληφθούν στο πείραμα, θα εκτελεστεί ομοιόμορφη σπορά και στη συνέχεια ο αγρός θα χωριστεί σε δύο όμοια τμήματα.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο μισό τμήμα, ο παραγωγός θα καλλιεργήσει με βάση την παραδοσιακή μέθοδο που ακολουθεί, ενώ στο δεύτερο μισό θα γίνει λίπανση ακριβείας με χρήση του καινοτόμου αυτοματισμού EyeQ που αναπτύσσει η Agile Agriculture Technologies.

Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τα δυο αυτά τμήματα θα συγκομιστούν χωριστά ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό του κέρδους που αποκομίζει ο παραγωγός χρησιμοποιώντας τον αυτοματισμό EyeQ.

«Τέλος Ιουνίου περιμένουμε να έχουμε αποτελέσματα από το μεγάλο πείραμα που θα γίνει σε πραγματικές συνθήκες. Μέσα από αυτό θα αποσπάσουμε και σχόλια των παραγωγών, προκειμένου να βελτιώσουμε το προϊόν μας, αν χρειάζεται, πριν αυτό βγει επίσημα στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Ρόλο καταλυτικής σημασίας στη διεξαγωγή των πειραμάτων αποτελεί και το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο με το έμψυχο δυναμικό και τον εξοπλισμό που διαθέτει, κατέχει τον σχεδιασμό και την πλήρη επιστασία των μετρήσεων που θα λάβουν χώρα.

«Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προϊόν το οποίο θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην εγχώρια και διεθνή αγροπαραγωγή», πρόσθεσε ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Η συνεργασία

Με τη συνεργασία με την Alfa Seeds, οι Βολιώτες φοιτητές ανοίγουν τα φτερά τους.

«Η Agile Agriculture Technologies και η Alfa Seeds προσδοκούν μέσω της συνεργασίας αυτής να προσφέρουν στους Έλληνες παραγωγούς, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα προνόμια που ενέχουν οι πρακτικές αειφόρου και ευφυούς γεωργίας, αυξάνοντας την παραγωγή τους, μειώνοντας τις εισροές, βελτιώνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους, ταυτόχρονα προστατεύοντας το πολύτιμο περιβάλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση της βολιώτικης start-up.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου