ΤΟΠΙΚΑ

Αγνωστη… στο Βόλο η κάρτα νέων

αγνωστη-στο-βόλο-η-κάρτα-νέων-623971

Μόλις τέσσερις ιδιώτες στο Βόλο συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων» προσφέροντας εκπτώσεις στους κατόχους της και κερδίζοντας οι ίδιοι προβολή για τις επιχειρήσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων ισχύει τα τελευταία πολλά χρόνια, ουσιαστικά όμως στην πόλη συνιστά ένα… άγνωστο πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα στο Βόλο συμμετέχουν δύο κέντρα δια βίου μάθησης, ένα ζαχαροπλαστείο και ένα ξενοδοχείο. Χθες, συμφωνητικό συνεργασίας με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα προσφέρει στους κατόχους της κάρτας έκπτωση 15% στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, είτε πρόκειται για προγράμματα δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο αμφιθέατρο του τμήματος μηχανικών χωροταξίας, η υπεύθυνη του προγράμματος, Κατερίνα Σύρρου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του δικτύου των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ιδίως στην επαρχία, αλλά και για την προσέλκυση νέων, προκειμένου να μάθουν για την κάρτα και να την προμηθευτούν.

Η προμήθεια της κάρτας γίνεται με μια απλή αίτηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων. Μοναδικό κριτήριο είναι η ηλικία. Μπορεί καθένας να την αποκτήσει, χωρίς κανένα κόστος, αρκεί να έχει ηλικία 13 έως 30 ετών. Με την κάρτα μπορεί να πηγαίνει σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς, είτε είναι επιχειρήσεις εστίασης, κινηματογράφοι, φροντιστήρια, ταξιδιωτικά γραφεία, είτε εκπαιδευτικούς φορείς, και να επωφελείται εκπτώσεων που ξεκινούν από 10% και φθάνουν το 50%. Χρειάζεται μόνο η επίδειξη της κάρτας.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάσσονται στο δίκτυο του προγράμματος, χωρίς συνδρομή, και να επωφελούνται της προβολής που γίνεται μέσω των δικτύων επικοινωνίας.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 500 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (μόλις πέντε μαζί με το Π.Θ. στο Βόλο) και στην Ευρώπη περισσότερες από 100.000 ευρώ. Κάτοχοι της κάρτας είναι περίπου 17.000 νέοι από την Ελλάδα, και πάνω από 6 εκατ. στην Ευρώπη.

Στη συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Π.Θ. Χαράλαμπος Σαμαντζής. «Με το συμφωνητικό που υπογράφουμε εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με το πρόγραμμα και παρέχουμε ποσοστό έκπτωσης 15% στα εκπαιδευτικά προγράμματα.»

4 εκατ. νέοι στο Erasmus+

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα Erasmus+ που τρέχει ήδη από το 2014 και ολοκληρώνεται το 2020. Έως την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να συμμετέχουν περί τα 4 εκατ. νέοι από όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Erasmus+, Νατάσσα Δεδούση.

Όπως ανέφερε η ίδια, στην Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να βελτιώσουν δεξιότητες και ικανότητες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου