ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος στον «πόλεμο» για το νερό στις Σταγιάτες

τέλος-στον-πόλεμο-για-το-νερό-στις-στ-624542

Το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων για τη χλωρίωση

Τέλος στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ κατοίκων στις Σταγιάτες και ΔΕΥΑΜΒ για τη χλωρίωση του νερού, έρχεται να βάλει δικαστική απόφαση. Κάτοικοι των Σταγιατών το περασμένο καλοκαίρι είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ, ζητώντας τη διακοπή της χλωρίωσης του νερού.

Η χλωρίωση του νερού ξεκίνησε από τη ΔΕΥΑΜΒ μετά από μετρήσεις της ποιότητας στο πόσιμο νερό. Τα αποτελέσματα δειγματοληψιών είχαν δείξει ύπαρξη μικροβιακού φορτίου στο νερό. Οι βρύσες σφραγίστηκαν, ενώ τοποθετήθηκε χλωριωτής για την απολύμανση του νερού.

Το κλίμα ήταν έκρυθμο στο χωριό, είχαν μάλιστα σημειωθεί και επεισόδια με υπαλλήλους της υπηρεσίας και χρειάστηκε αστυνομική συνδρομή.

Κάτοικοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν προσωρινή απόφαση για τη διακοπή της χλωρίωσης η οποία είχε απορριφθεί από το δικαστήριο, και χθες εκδόθηκε η απόφαση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου.

Οι κάτοικοι ισχυρίζονταν ότι «από την τοποθέτηση του συστήματος χλωρίωσης και τη διοχέτευση χλωρίου στο δίκτυο ύδρευσης, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία των πολιτών της ανωτέρω κοινότητας, προσθέτως δε, επέρχεται ουσιώδης βλάβη στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της τελευταίας καθώς και στο υδάτινο περιβάλλον, αφού με την χρήση υποχλωριακού νατρίου υποβαθμίζεται η ποιότητα του πηγαίου νερού που διοχετεύεται στην κοινότητά τους».

Το δικαστήριο όμως απέρριψε την αίτηση ως αβάσιμη. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ισχυρισμός των κατοίκων δεν επιβεβαιώνεται από μετρήσεις ή μελέτες. Έκρινε ότι η συγκέντρωση του υπολειμματικού χλωρίου στο δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο των 0,20 mg/l, με αποτέλεσμα να προκαλούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ότι «η ΔΕΥΑΜΒ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το νόμο καθώς και ότι δε συμμορφώνεται στις εντολές της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, όπως αβάσιμα διατείνονται οι αιτούντες».

Αντιθέτως, προέκυψε ότι «η ΔΕΥΑΜΒ, μετά από τα επανειλημμένα αιτήματα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, προέβη στην τοποθέτηση συστήματος απολύμανσης του πόσιμου ύδατος ενώ κατά το παρελθόν διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο δίκτυο διανομής της δημοτικής ενότητας Πορταριάς, στην οποία υπάγεται και η κοινότητα Σταγιατών. Επομένως, εφόσον δεν πιθανολογήθηκε ότι η ΔΕΥΑΜΒ με τη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων της προσέβαλε την προσωπικότητα των αιτούντων με υποβάθμιση του περιβάλλοντος και εξέθεσε σε κίνδυνο την υγεία τους, πρέπει η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως αβάσιμη από ουσιαστική άποψη».

ΕΛ. ΧΑΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου