ΤΟΠΙΚΑ

Τρίποντα αλληλεγγύης στα ΑμεΑ

τρίποντα-αλληλεγγύης-στα-αμεα-636113

Σουτάκια αλληλεγγύης και κατά του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία έριξαν χθες μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου, που συμμετείχαν σε αγώνα μπάσκετ στο γήπεδο του σχολείου τους, μαζί με μέλη της ομάδας μπάσκετ του σωματείου «Αργοναύτες».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μαθητές μπήκαν στα… παπούτσια των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και προσπάθησαν να παίξουν μπάσκετ. Κάθισαν σε αναπηρικά καροτσάκια και αγωνίστηκαν απέναντι στους «Αργοναύτες», τιμώντας με το δικό τους τρόπο τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρίες.

«Είναι σημαντικό να βοηθάμε και να σεβόμαστε τους κινητικά ανάπηρους συνανθρώπους μας», ανέφερε ο μαθητής Κωνσταντίνος Ιακωβάκης.

«Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε δύναμη και αυτοπεποίθηση στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Εχουν ένα πρόβλημα που δεν διορθώνεται. Χρειάζεται να αθλούνται και να κάνουν δραστηριότητες», ανέφερε από την πλευρά του ο μαθητής Θεόφιλος Βαΐτσης.

Την ιδέα για τον αγώνα έδωσε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Ελένη Παπαθανασίου και υλοποίησαν ο γυμναστής του σχολείου Δημήτρης Σπανόπουλος σε συνεργασία με τη φιλόλογο Ασημίνα Σαρδέλη.

«Οι Αργοναύτες μας έδωσαν ένα μάθημα ζωής. Εμείς ευχόμαστε όλα τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους να μην βιώνουν διακρίσεις σε κανέναν τομέα της κοινωνικής ζωής και να έχουν ίσες ευκαιρίες παντού», είπε ο κ. Σπανόπουλος.

Η φιλόλογος Ασημίνα Σαρδέλη δώρισε στους Αργοναύτες εκ μέρους των μαθητών ένα χειροποίητο άλμπουμ μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται εντυπωσιακές ζωγραφιές των παιδιών και μηνύματα αλληλεγγύης.

«Ως καθηγητές των παιδιών θέλουμε να περάσουμε στους μαθητές εκτός από γνώση και μηνύματα. Τα μηνύματα είναι ότι μπροστά σε μια δυσκολία, όπως είναι η αναπηρία, υπάρχουν άνθρωποι που σπάει το ηθικό τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι που σπάνε ρεκόρ. Και αυτοί είναι σήμερα μαζί μας», ανέφερε η κ. Σαρδέλη.

Ο Δημήτρης Μπαρμπαγεωργόπουλος, αντιπρόεδρος του σωματείου Αργοναύτες, τόνισε την ανάγκη να γίνουν έστω λίγες, αλλά βασικές παρεμβάσεις στην πόλη, προκειμένου τα άτομα με κινητικές αναπηρίες να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής δραστηριότητας. «Είμαι 28 χρόνια στο καρότσι. Εχω δει αλλαγές, αν και γίνονται με μικρά βηματάκια. Το βασικό είναι ότι υπάρχει πρόθεση και από πλευράς του δήμου να διορθώσει κάποια πράγματα. Ηδη η κατάσταση είναι καλύτερη με τις ράμπες στα πεζοδρόμια. Αυξήθηκαν επίσης οι θέσεις για ΑμεΑ, αλλά και τα κτίρια γίνονται πλέον πιο προσβάσιμα», είπε ζήτησε όμως από το Επιμελητήριο να απλουστεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ραμπών στα μαγαζιά. «Σήμερα χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία για να εκδοθεί άδεια και πολλοί αν και θέλουν να βάλουν ράμπες στις επιχειρήσεις τους δεν προλαβαίνουν. Εμείς θέλουμε να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε στην αγορά, να ψωνίζουμε. Προς το παρόν έχουμε πολύ λίγες επιλογές», υπογράμμισε. Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του σωματείου να εντοπίσει ανθρώπους που καθηλώθηκαν σε καροτσάκια μετά από αναπηρία τους και να τους βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν. «Δυστυχώς σήμερα πολλοί ντρέπονται να βγουν έξω», ανέφερε.

Αγορές με καπάκια

Ως συνέχεια της χθεσινής δράσης, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου θα λειτουργήσει ένα μπαζάρ αλλιώτικο από τα άλλα. Οι μαθητές θα διαθέτουν προς πώληση κατασκευές τους ή αντικείμενα που έχουν στο σπίτι και δεν χρειάζονται πλέον, όμως η πληρωμή θα γίνεται με… πλαστικά καπάκια.

Τα καπάκια που θα συγκεντρωθούν στο σχολείο, θα δοθούν στο Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας, «Ο Ιππόκαμπος» για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου