ΤΟΠΙΚΑ

Απόπειρες αυτοκτονίας αστέγων στο Βόλο

απόπειρες-αυτοκτονίας-αστέγων-στο-βό-638368

Σοκ στο Βόλο: τρεις από τους ενταγμένους στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Η απελπισία για την ανεργία και την αστεγία παρά λίγο να τους οδηγήσει στο απονενοημένο βήμα. Ανάμεσά τους ένα παιδί ηλικίας μόλις 14 ετών. Τα σημάδια που «διάβασαν» άλλοι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, έγιναν… δίχτυ ασφαλείας για τους τρεις ανθρώπους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Εχουμε αποτρέψει τρεις απόπειρες αυτοκτονίας απελπισμένων συνανθρώπων μας που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα. Η τρίτη ήταν για παιδί ηλικίας μόλις 14 ετών! Τα παιδιά των ωφελούμενων του προγράμματος έχουν βιώσει άσχημες συνθήκες και είναι όλα παιδιά με έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Τρία από αυτά ηλικίας έως και 7 ετών έχουν και κινητικά προβλήματα. Βιώνουμε καθημερινά τραγικές καταστάσεις», είπε σοκάροντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος της επιτροπής ανέργων- ενταγμένων στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του Δήμου Βόλου, Τάκης Τριανταφυλλάκος, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών.

Τις απόπειρες ο κ. Τριανταφυλλάκος επικαλέστηκε για να περιγράψει την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει νέοι άνθρωποι εξαιτίας της ανεργίας και της αστεγίας.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» στις 31 Δεκεμβρίου δεν θα… επανεντάξει στην αστεγία και ανεργία μόνο ενήλικες. Οι 25 ενταγμένοι στο πρόγραμμα -11 γυναίκες και 14 άνδρες ηλικίας από 30 έως 55 ετών- στο σύνολό τους άνεργοι, με μηδενικά εισοδήματα και λευκό Ε9, δεν είναι μόνοι τους. Εχουν οικογένειες. Από το πρόγραμμα ωφελούνται συνολικά 80 άτομα. Από αυτούς οι 25 -17 αγόρια και 8 κορίτσια- είναι κάτω των 18 ετών και 5 είναι νέοι 18 έως 22 ετών. Ο αριθμός των ωφελούμενων αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί κατά δύο: δύο γυναίκες ετοιμάζονται να γεννήσουν, η μία τον Ιανουάριο και η άλλη τον Απρίλιο. Θα φέρουν δύο ψυχές στον κόσμο, που θα κληθούν να βιώσουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής: θα κάνουν τα πρώτα βήματά τους χωρίς οι γονείς τους να μπορούν να τους εξασφαλίσουν ένα ζεστό σπιτικό για να μεγαλώσουν.

Πρωτοχρονιά σε σκηνές έξω από το Δημαρχείο

Η αγωνία των ωφελούμενων του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» έχει χτυπήσει κόκκινο. Απομένουν μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν… επανενταχθούν στην ανεργία και την αστεγία.

Εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, με παράταση του προγράμματος, προειδοποιούν ότι θα κάνουν πρωτοχρονιά σε σκηνές έξω από το Δημαρχείο Βόλου, μαζί με τους συζύγους και τα παιδιά τους. «Θα κοιμηθούμε εκεί», είπε ο Τάκης Τριανταφυλλάκος.

Οι ωφελούμενοι δίνουν επίσης ραντεβού με τις οικογένειές τους στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα απεργιακής κινητοποίησης, στις 10π.μ. θα συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο και από εκεί θα κάνουν πορεία μέχρι την πλατεία Πανεπιστημίου όπου θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων και σωματείων.

«Απαιτούμε τη συνέχιση της επιδότησης. Απαιτούμε απαντήσεις και λύσεις τόσο από το Υπουργείο όσο και από το Δήμο Βόλου. Είναι προκλητικό αυτό που είπε ο κ. Θεοδώρου. Εμείς δεν φύγαμε από καμία συνεδρίαση. Ο ίδιος αρνήθηκε να μας συναντήσει. Του απευθύνουμε νέα πρόσκληση να συναντηθούμε, να μας ακούσει», είπε ο κ. Τριανταφυλλάκος.

Τους ωφελούμενους βασανίζουν αναπάντητα ερωτήματα. Σύμφωνα με τη Βάσω Γεωργαντά, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις τι γίνεται με τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν στους εργοδότες των δέκα ωφελούμενων ως επιδότηση για τις θέσεις εργασίας που έχουν ανοίξει. «Για εμένα έχει εγκριθεί ποσό επιδότησης εργασίας 3.200 ευρώ. Ο εργοδότης μου έχει εισπράξει μόλις 600 ευρώ. Με πληρώνει από την τσέπη του. Τι έχουν απογίνει τα χρήματα;», ανέφερε η κ. Γεωργαντά.

Η μεγαλύτερη όμως αγωνία είναι για μετά τις 31 Δεκεμβρίου. «Τι θα γίνει; Ο αντιδήμαρχος μας είπε ότι θα βρεθεί ένας χώρος να μας στεγάσουν όλους μαζί. Αυτό δεν είναι λύση. Μπορεί να μην έχουμε ούτε ευρώ, έχουμε όμως αξιοπρέπεια. Αυτό που μας προτείνουν είναι κατάντια. Είναι ωραία τα φωτάκια που έβαλε ο δήμος για τα Χριστούγεννα, αλλά η μιζέρια και η φτώχεια μας δεν χρειάζεται φώτα για να προβληθεί. Ομορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει άστεγους και ανθρώπους να πεινάνε. Αλλιώς τα φώτα θυμίζουν όμορφη βιτρίνα μπροστά από άδειο πιάτο», τα συγκλονιστικά λόγια της Κερασίας Βολιώτου.

Οι ωφελούμενοι ζητούν εργασία για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να φροντίζουν οι ίδιοι για τη διαβίωσή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου