ΤΟΠΙΚΑ

Σε εκκρεμότητα 14 χρόνια το γκρέμισμα σπιτιού στη Ν. Ιωνία

σε-εκκρεμότητα-14-χρόνια-το-γκρέμισμα-σπ-640895

Δέκα τέσσερα χρόνια σε εκκρεμότητα παρέμενε αίτημα των κατοίκων της Ν. Ιωνίας για την κατεδάφιση παλιάς οικίας στην οδό Κυρίλλου, που είχε καταστεί εστία μόλυνσης για την περιοχή. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2002 από τον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας, η κατεδάφιση όμως του σπιτιού έγινε μόλις προ μηνός από τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία χθες παρέλαβε στα χέρια της αντίγραφο της προσφυγής και μήνυσης που έκαναν σύμβουλοι των μειοψηφιών καταγγέλλοντας παράνομη απευθείας ανάθεση έργου αλλά και μη λήψη μέτρων προστασίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κίνδυνοι για την υγεία εργαζομένων και πολιτών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του εκτελούντα χρέη Δημάρχου Θάνου Θεοδώρου.

Όπως είπε ο κ. Θεοδώρου, για την κατεδάφιση του σπιτιού για την οποία υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από το 2002. «Λήφθηκε απόφαση τόσο το 2007 όσο και το 2008. Μας κατακρίνετε που ήρθαμε και την κάναμε πράξη; Ηταν μία εστία μόλυνσης για την περιοχή. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης; Αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή θα κριθεί σύντομα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η δική σας ανικανότητα φάνηκε από το ότι δεν μπορούσατε να υλοποιήσετε μια απόφαση που πήρατε πριν χρόνια», είπε ο κ. Θεοδώρου.

«Το ιστορικό δεν δίνει το πράσινο φως για να κάνετε εργολαβία με απευθείας ανάθεση, όταν υπάρχει ενεργή σύμβαση. Επίσης δεν είναι σύννομος ο τρόπος που εκτελέστηκε το έργο ως προς το σκέλος της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας», αντέτεινε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργ. Πατσιαντάς.

«Σωστά κατεδαφίστηκε το σπίτι. Επί της διαδικασίας επιφυλασσόμαστε. Είναι επίσης μεμπτό η απευθείας ανάθεση σε συγγενείς αντιδημάρχων», άφησε αιχμές για το συγγενή της αντιδημάρχου καθαριότητας Βιολέτας Καντόλα που ανέλαβε την εργολαβία, ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός.

Επί προσωπικού απάντησε η κ. Καντόλα. Αφησε αιχμές ότι η επιστολή- διαμαρτυρία προς το δημοτικό συμβούλιο φέρει τις υπογραφές μόνο δύο προσώπων αλλά και για τα κίνητρα της παρέμβασης επικαλούμενη πιθανή συγγενική σχέση του ενός με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Θεολ. Διαμαντένια.

Η ίδια υποστήριξε ότι για την κατεδάφιση του κτιρίου οι κάτοικοι είχαν παρέμβει το 2013 στην τότε αντιδήμαρχο Νατάσσα Οικονόμου «η οποία δεν φρόντισε καν να τους απαντήσει» και επανήλθαν το 2016 καταγγέλλοντας ότι το σπίτι πέρα από εστία μόλυνσης έχει καταστεί άντρο ναρκομανών. Για το θέμα υποστήριξε ότι ήταν ενημερωμένη τόσο η Εισαγγελία Βόλου όσο και η Διεύθυνση Υγείας του νομού. «Το ότι ο εργολάβος που ανέλαβε τις εργασίες είναι γαμπρός μου, δεν αποτελεί παράγοντα κωλύματος από τη νομοθεσία. Αντιθέτως, η αδράνεια τόσων ετών θεμελιώνει ποινικά αδικήματα», είπε η ίδια.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης, υπογράμμισε ότι –σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε- δεν υπήρχε διαγωνισμός και σύμβαση εν ενεργεία. Για την επιλογή του εργολάβου λήφθηκαν προσφορές και κατακυρώθηκε σε αυτόν που προσέφερε την καλύτερη.

Η προσφορά ήταν ύψους 7.500 ευρώ συν ΦΠΑ. Ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Φώτης Λαμπρινίδης, υποστήριξε πάντως ότι το θέμα άπτεται της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και παρέπεμψε τη δημοτική αρχή σε έργο αποξήλωσης αμιάντου που είχε γίνει στο 6ο δημοτικό σχολείο και για το οποίο δαπανήθηκε ποσό 100.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου