ΤΟΠΙΚΑ

«Σύνορα» στην προσβασιμότητα για άτομα με κινητικές αναπηρίες στο Βόλο

σύνορα-στην-προσβασιμότητα-για-άτο-649428

Η παραλία της πόλης δίνει διέξοδο για διασκέδαση σε ΑμεΑ – Μόλις 49 σημεία πρόσβασης απεικονίζονται στο χάρτη του Βόλου

Ευτυχώς που υπάρχει η παραλία… θα έλεγε κανείς αν ήθελε να περιγράψει το χάρτη προσβασιμότητας για άτομα με κινητικές αναπηρίες στο Βόλο. Ο οδικός χάρτης με τα σημεία πρόσβασης για άτομα με κινητικές αναπηρίες στην πόλη, που κατέγραψε και απεικόνισε η ομάδα «Προσβάσιμες Πόλεις», που βρέθηκε στο Βόλο το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου, είναι ενδεικτικός του αποκλεισμού των ΑμεΑ από βασικές καθημερινές λειτουργίες στην πόλη…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα πεζοδρόμια και οι ράμπες μπορεί να καταγράφονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον τομέα της προσβασιμότητας στην πόλη, δεν είναι όμως τα μοναδικά…

Η ομάδα «Προσβάσιμες Πόλεις», ένωσε τις δυνάμεις της με το σωματείο κινητικά αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», με την ομάδα του Freemobility του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου και τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων κι άρχισε να βάζει… κόκκινες «καρφίτσες» στο χάρτη του Βόλου, για να καταδείξει τα προσβάσιμα για ΑμεΑ σημεία.

Ο πρώτος χάρτης προσβασιμότητας βρίσκεται ήδη on line στο prosvasis.co προκειμένου να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για κινητικά ανάπηρους και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει για να υπάρξουν περισσότερα προσβάσιμα σημεία.

Ερχεται όμως να καταδείξει και τη «γύμνια» της πόλης στο συγκεκριμένο τομέα. Με εξαίρεση την παραλία του Βόλου, που «κοκκινίζει» από τις… καρφίτσες… πρόσβασης, καταγράφεται σημαντικό έλλειμμα προσβασιμότητας σε άλλες περιοχές της πόλης: στο χάρτη καταγράφονται μόλις δύο καταστήματα της εμπορικής αγοράς με υποδομές για ΑμεΑ, λίγα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης αλλά και δημόσιες υπηρεσίες που να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.

Ποια είναι τα 49 προσβάσιμα σημεία

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, 49 είναι τα προσβάσιμα από ΑμεΑ σημεία της πόλης. Ο χάρτης μπορεί να εμπλουτίζεται με νέες «καρφίτσες» για τα προσβάσιμα σημεία που εντοπίζονται σε δεύτερο και τρίτο χρόνο.

Τομή θεωρείται η λειτουργία του Seatrac στην παραλία του Αναύρου, όπου επίσης λειτουργεί beach bar, εστιατόριο και χώρος στάθμευσης.

Στα «συν» του Βόλου και η παραλία του, που δεν αποτελεί μόνο χώρο ελεύθερης κίνησης για κινητικά ανάπηρους αλλά επιπλέον περιλαμβάνει και αρκετά καταστήματα εστίασης που δίνουν τη δυνατότητας σε όσους βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο να απολαύσουν τον καφέ, τον ποτό ή το φαγητό τους. Με λίγα λόγια την έξοδό τους, που όλοι έχουμε ανάγκη. Ποια είναι αυτά τα μαγαζιά όπως φαίνονται στο χάρτη; Αργοναύτες στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου, Reef, Pleasures, Puerto, Silver, Terra Resto, Senso, Yachting Club, Το Παλιό Λιμάνι- ουζερί.

Εκτός παραλίας πρόσβαση εξασφαλίζουν -σύμφωνα πάντα με το χάρτη- τα καταστήματα Βεγγέρα, Panepistimio, Cozy Cafe, Groove και Μαγειρεύειν.

Στην εμπορική αγορά, καταγράφονται μόνο δύο καταστήματα με υποδομές για ΑμεΑ. Πρόκειται για πολυκαταστήματα και συγκεκριμένα, το Ζάρα και το H&M.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο υποδομές προσβασιμότητας καταγράφτηκαν στα ξενοδοχεία Domotel Xenia Βόλου, Nefeli Hotel, Aegli Pallas Hotel, Valis Resort Hotel, Ιάσων, Αύρα, Volos Palace, Erofili Hotel, Domotel Xenia Πορταριάς, Chania Palace Hotel, Ξενοδοχείο Ζαγορά, Saily Beach Hotel.

Στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών, πρόσβαση σε όλους προσφέρουν μόνο η ΔΕΗ Βόλου, το ΙΚΑ Βόλου και Ν. Ιωνίας, τα ΕΛ.ΤΑ., το Δημαρχείο Βόλου και το κτίριο Σπίρερ αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο, σύμφωνα με τον χάρτη.

Στους προσβάσιμους Ιερούς Ναούς συγκαταλέγονται οι Αγιος Νικόλαος, Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Μεταμορφώσεως, Πέτρου και Παύλου, Αγιος Νεκτάριος.

Επιπλέον δέκα προσβάσιμα σημεία είναι τα ακόλουθα: Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου, Πάρκο Χιλιαδούς, Κένταυρος- κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, Μεταξουργείο, Μουσείο Τσαλαπάτα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, 7ο Γυμνάσιο Βόλου και 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

Ο πρώτος χάρτης προσβασιμότητας βρίσκεται ήδη on line στο prosvasis.co

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου