ΤΟΠΙΚΑ

Μαθήματα ζωής από δύο αποφοίτους της Γεωπονικής του Π.Θ.

μαθήματα-ζωής-από-δύο-αποφοίτους-της-γ-652801

Ιδιαίτερη αναφορά στον Φαΐκ Καμπερλλάρι, έναν 25χρονο από την Αλβανία, που ήρθε στην Ελλάδα και συγκριμένα στη Σούρπη μαζί με την οικογένειά του ως οικονομικός μετανάστης, κατάφερε να τελειώσει το σχολείο του, να σπουδάσει και χθες να πάρει το πτυχίο του ως απόφοιτος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έκανε ο καθηγητής του τμήματος Γιώργος Νάνος στην τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων της Γεωπονικής Σχολής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η περίπτωση του 25χρονου από την Αλβανία, που σύμφωνα με τον κ. Νάνο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γονέων που πάλεψαν για να σπουδάσουν το παιδί τους, συγκέντρωσε το θερμό χειροκρότημα των συμφοιτητών του αλλά και συγγενών τους που κατέκλεισαν το αμφιθέατρο της Γεωπονικής.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που ο καθηγητής μου αναφέρθηκε σε μένα», σχολίασε λίγο μετά την παραλαβή του πτυχίου του ο Φαΐκ Καμπερλλάρι. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία εννέα ετών. «Παρακολούθησα τις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου στην Αλβανία. Στη συνέχεια ήρθαμε με τους γονείς μου για οικονομικούς λόγους στην Ελλάδα. Μπήκα στο δημοτικό, τελείωσα το Γυμνάσιο, το Λύκειο, έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Τώρα παρακολουθώ μεταπτυχιακό πρόγραμμα», αναφέρει εν συντομία την πορεία του.

«Ηταν δύσκολα στην αρχή για μένα να προσαρμοστώ. Επρεπε να μάθω τη γλώσσα και τη νοοτροπία. Με προσπάθεια όμως και θέληση όλα γίνονται. Είχα κυρίως τη συμπαράσταση των καθηγητών μου», αναφέρει ο Φαΐκ Καμπερλλάρι.

Ο ίδιος προέρχεται από αγροτική οικογένεια και δεν αποκλείεται να βοηθήσει στο μέλλον τους γονείς τους. «Είναι νωρίς όμως να κάνω σχέδια για το μέλλον», λέει χαρακτηριστικά. Η μικρότερη αδερφή του έχει σπουδάσει νοσηλεύτρια και ήδη εργάζεται στο Γηροκομείο.

Φαΐκ Καμπερλλάρι: «Ηταν δύσκολα στην αρχή για μένα να προσαρμοστώ. Επρεπε να μάθω τη γλώσσα και τη νοοτροπία. Με προσπάθεια όμως και θέληση όλα γίνονται»

Παράδειγμα δια βίου μάθησης

Η περίπτωση όμως του 25χρονου δεν ήταν η μοναδική που ξεχώρισε στην τελετή ορκωμοσίας των 30 περίπου αποφοίτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών στη Γεωπονική Σχολή.

Ενας 50χρονος, ο Ηλία Αυλογιάρης, παρέλαβε χθες τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του στο αντικείμενο των αυτοματισμών στις γεωργικές κατασκευές.

Από τις θέσεις του αμφιθεάτρου, τον 50χρονο καμάρωναν η σύζυγος, οι δύο γιοι του- μαθητές Λυκείου και η κόρη του- μαθήτρια Γυμνασίου. «Δίνω το παράδειγμα για την αξία της δια βίου μάθησης. Η προσπάθεια για μάθηση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Μεγάλος και γέρος είναι αυτός ο οποίος δεν ενδιαφέρεται και δεν μαθαίνει. Αυτός που δεν εξελίσσεται. Προτρέπω όλα τα παιδιά να επενδύσουν στη γνώση. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι μοναδικό στην Ελλάδα, καινοτόμο και προσφέρει προοπτικές στην εργασία», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο 50χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Τι θα κάνει με το πτυχίο; «Ισως χρειαστεί στο μέλλον να βοηθήσω τα παιδιά μου. Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται», αναφέρει.

Ηλίας Αυλογιάρης: «Η προσπάθεια για μάθηση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Μεγάλος και γέρος είναι αυτός ο οποίος δεν ενδιαφέρεται και δεν μαθαίνει. Αυτός που δεν εξελίσσεται»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου