ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα σχεδίασε ένα σχολείο για τη Γκάνα

βολιώτισσα-σχεδίασε-ένα-σχολείο-για-τ-656263

Η συμμετοχή και η διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό ήταν μόνο η αρχή… Το μεράκι και η αγάπη για μια καινοτόμα αρχιτεκτονική κατασκευή, η πρόσκληση… Το ισχυρότερο όμως κίνητρο αποτελεί η ανάγκη ενός σχολείου στη μακρινή Γκάνα. Εκεί όπου τα παιδιά αναγκάζονται να μένουν εκτός σχολείου, επειδή δεν υπάρχουν υποδομές. Το δικαίωμα στην παιδεία ήταν αυτό που αποτέλεσε τον «ιερό σκοπό» για τη Βολιώτισσα Λήδα Λιούπη, η οποία ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αφρική για να ξεκινήσει την κατασκευή της πρώτης σχολικής αίθουσας στο Abetenim Village.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την περασμένη Πέμπτη η Βολιώτισσα Λήδα Λιούπη, κόρη του γνωστού γιατρού, Θανάση Λιούπη, πήρε στα χέρια της το πτυχίο αρχιτεκτονικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενας κύκλος έκλεισε για την ίδια… Φαίνεται όμως να ανοίγει ένας νέος…

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της είχε λάβει μέρος σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τίτλο Α School for Ghana, «Ένα σχολείο για τη Γκάνα», από κοινού με συμφοιτήτριά της, την Πένυ Στεργιοπούλου. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 130 συμμετοχές. Μία από αυτές και η πρόταση των κοριτσιών για τη δημιουργία σχολείου με τη χρήση τοπικών υλικών, όπως πηλώδες χώμα, ξύλο και μπαμπού από τα δάση της Γκάνας, αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, με στόχο να υιοθετηθεί μια εύκολη οικοδομήσιμη τεχνική, που όμως θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλής. Τα στοιχεία αυτά ήταν που κατέστησαν την πρόταση καινοτόμα και ξεχώρισε.

Στο διαγωνισμό δόθηκαν τρία βραβεία και πέντε τιμητικές αναφορές. Η Λήδα Λιούπη και η Πένυ Στεργιοπούλου έλαβαν τη δεύτερη τιμητική διάκριση, με το σχέδιό τους που προβλέπει το χτίσιμο δέκα όμοιων αιθουσών διδασκαλίας που προορίζονται για τη λειτουργία Γυμνασίου –Λυκείου, που δεν θα απευθύνεται μόνο στο χωριό Abetenim, αλλά και σε γειτονικά χωριά.

«Στο συγκεκριμένο χωριό, το 60% του πληθυσμού είναι νέοι. Νέοι με όνειρα να σπουδάσουν και να ακολουθήσουν το επάγγελμα της καρδιάς τους, που όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο. Η πρόσβαση στο σχολείο για τους νέους του αγροτικού χωριού σημαίνει τη διάνυση απαγορευτικών αποστάσεων από το ένα χωριό στο άλλο», σημειώνει η Λήδα Λιούπη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Κάλεσμα σε εθελοντές

Ηδη έχει ανεβάσει ιστοσελίδα αλλά και σελίδα στο Facebook, μέσω της οποίας καλεί εθελοντές φοιτητές από τις Πολυτεχνικές Σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας να ενώσουν τις δυνάμεις τους γύρω από το συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σκοπό. Θα χρειαστούν 30 εθελοντές που θα δουλέψουν όλοι μαζί για το χτίσιμο της πρώτης αίθουσας. «Ηδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Θα πρέπει να γίνει η επιλογή των εθελοντών, οι οποίοι επιβαρύνονται ο καθένας με κόστος συμμετοχής 400 ευρώ. Αυτό το κόστος επιχειρούμε παράλληλα με την επιλογή των εθελοντών να το μηδενίσουμε αναζητώντας χορηγούς», ανέφερε η κ. Λιούπη.

Το ταξίδι στη Γκάνα

Η ίδια ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αφρική και στο χωριό Abetenim την 1η Ιουλίου. Το πρότζεκτ θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου και η ελάχιστη χρονική συμμετοχή κάθε εθελοντή είναι δύο εβδομάδες. «Εμείς θα αναλάβουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη σχολική αίθουσα σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, η οποία θα κερδίσει σε τεχνογνωσία για να συνεχίσει το έργο, μέχρι την ολοκλήρωση του σχολείου», εξηγεί η Λήδα Λιούπη.

Η ίδια μάλιστα μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης MKA βρίσκεται ήδη σε επαφή με την τοπική κοινότητα. Εχει μάλιστα λάβει γράμματα από τους νέους του χωριού. «Όταν έλαβα το πρώτο γράμμα χάρηκα για την επαφή, ταυτόχρονα όμως στενοχωρήθηκα γιατί αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα για κάποιους που ζουν στην Αφρική είναι μακρινό όνειρο. Οι νέοι του χωριού μου περιγράφουν την καθημερινότητά τους και τα όνειρά τους για το μέλλον. Ονειρεύονται ό,τι και άλλοι νέοι στην ηλικία τους: να γίνουν γιατροί, δικηγόροι. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα όνειρα θα μείνουν όνειρα, γιατί δεν υπάρχουν σχολεία και θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τους γονείς τους σε αγροτικές εργασίες, πολλές φορές μακριά από τα θέλω τους», λέει η Βολιώτισσα.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το κάλεσμα μέσω Facebook

Η αναζήτηση εθελοντών που θα συμμετέχουν στο Workshop συνεχίζεται μέσω και του Facebook:

«H ζωή στο Abetenim (Abetenim: το χωριό των φοινικόδεντρων). Το workshop θα πραγματοποιηθεί στο Αbetenim Village που ανήκει στην περιοχή Αshanti της Γκάνα και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Κουμάσι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το χωριό Abetenim είναι συνολικής έκτασης 4-5 χλμ. εκ των οποίων τα περισσότερα καλύπτονται από πλούσια βλάστηση. Η οικονομία του χωριού, όπως και ολόκληρης της χώρας, στηρίζεται στη γεωργία και η κοινότητα του χωριού αποτελείται κυρίως από οικογένειες. Η ζεστή και φιλική διάθεση της κοινότητας του Abetenim γίνεται έντονα αντιληπτή από τους επισκέπτες.

Πέντε χιλιόμετρα (5km) από το χωριό βρίσκεται η μικρή πόλη Juaben (Sang) στην οποία υπάρχουν δημόσια δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού, δημόσιο νοσοκομείο, τράπεζες, εκκλησίες, βιβλιοθήκη, Δικαστικό Μέγαρο, τριβεία φυτικών ελαίων (φοινικέλαιου), επαγγελματικές σχολές και άλλες ανέσεις που χαρακτηρίζουν μια αναπτυσσόμενη κωμόπολη.

Πώς να φτάσεις εκεί

Oλες οι διεθνείς πτήσεις προσγειώνονται στο Accra’s Kotoka International Airport. Σε περίπτωση που η πτήση κάποιου εθελοντή φτάσει κατά τις απογευματινές ώρες, καλό είναι να έχει κλείσει εκ των προτέρων ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο της περιοχής για μια διανυκτέρευση (σε συνεννόηση με την ομάδα του workshop που μπορεί να βοηθήσει για την χαμηλού κόστους διαμονή σε hostel $10-$15) και να συνεχίσει το ταξίδι του για το Abetenim την επόμενη μέρα. Από την πόλη Accra αναχωρούν λεωφορεία κάθε μισή ώρα για το Κουμάσι, όπου και θα βρίσκεται κάποιος για να παραλάβει τους εθελοντές και να τους οδηγήσει στο Αbetenim.

Υποδομές

Οι ξενώνες που θα φιλοξενήσουν τους εθελοντές βρίσκονται στο χωριό Abetenim, όπου θα πραγματοποιείται και το workshop. Πρόκειται για 9 ξενώνες χαμηλού κόστους με παροχή νερού, ηλεκτρικό ρεύμα και τη δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης. Επίσης, υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα, όπου θα προετοιμάζεται καθημερινά το φαγητό για την ομάδα του Workshop. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον κάποιος το επιθυμεί για λόγους αφομοίωσης, να φιλοξενηθεί από κάποια τοπική οικογένεια, κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα του Workshop. Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται για πολυτελή καταλύματα, μπορεί να μείνει στους νεόχτιστους ξενώνες στην κωμόπολη Juaben, 5 χλμ. από το Abetenim».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου