ΤΟΠΙΚΑ

Μουσική διαμαρτυρία στο Βόλο

μουσική-διαμαρτυρία-στο-βόλο-658871

«Ντο, ρε, μι, φα: μουσικοί στα μουσικά»… Με το ρυθμικό σύνθημα, με παλαμάκια, τύμπανα, μπαγκέτες, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη καθηγητών μουσικών οργάνων στο σχολείο τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μαθητές που έληξαν την κατάληψη και επέστρεψαν στα μαθήματά τους, χθες αποφάσισαν να κάνουν μία ακόμη μουσική διαμαρτυρία διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών μουσικής στο σχολείο τους.

Σύμφωνα με τους μαθητές, οι ώρες μουσικής που έχουν χαθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες. Οι μαθητές μπαίνουν μία ώρα για μάθημα και μία ώρα έχουν κενό. Μάλιστα το πρόβλημα υφίσταται κάθε χρόνο, αφού… είθισται τα κενά σε καθηγητές μουσικής να καλύπτονται μέσα στο Δεκέμβριο. Οι αντιδράσεις δε των μαθητών, που επέλεξαν το μουσικό σχολείο για να πάρουν μουσική παιδεία, παίρνουν… επετειακό χαρακτήρα κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μουσικό Σχολείο Βόλου φοιτούν μαθητές από κάθε γωνιά της Μαγνησίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μουσικό φοιτούν δύο μαθητές από την Αργαλαστή, οι οποίοι διανύουν καθημερινά 80 χιλιόμετρα πήγαινε – έλα στο σχολείο τους.

Οι μαθητές βγήκαν με τα τύμπανα στους δρόμους. Ξεκίνησαν πορεία από το σχολείο τους προς τα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο Βόλου και από εκεί στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας.

«Είναι τραγελαφικό να μιλάμε για μουσικό σχολείο όταν δεν έχουμε καθηγητές μουσικής και μάλιστα σε βασικά όργανα όπως το πιάνο, η κιθάρα, ο ταμπουράς, τα ευρωπαϊκά κρουστά, τα παραδοσιακά όργανα. Δεν έχουμε ούτε βιβλία για μουσική που αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας με το κόστος να είναι υψηλό. Επίσης ζητάμε αριστούχοι μαθητές να παίρνουν μόνους 1000- 1500 μορίων στις πανελλαδικές εξετάσεις για να εισάγονται σε σχολές μουσικολογίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τέλος διεκδικούμε πιστοποίηση των σπουδών μουσικής παιδείας για να δίνουμε για πτυχία αρμονίας και θεωρίας μουσικής χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε επιπλέον χρήματα στα ωδεία», ανέφερε ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. «Οι καθηγητές έρχονται μετά το Δεκέμβριο. Όμως το σχολείο ξεκινάει το Σεπτέμβριο και θέλουμε να κάνουμε μαθήματα μουσικής από την έναρξη της σχολικής χρονιάς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Κάθε μέρα κάποιο παιδί έχει τουλάχιστον δύο κενά σε μουσικά μαθήματα. Τι μουσικό σχολείο είμαστε χωρίς καθηγητές μουσικής;», είπε από την πλευρά της η μαθήτρια της β΄γυμνασίου, Χρυσάνθη Παπαπέτρου.

«Από το 2011 που είμαι στο μουσικό έως και σήμερα, κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Είναι αδύνατο ένα σχολείο που έχει πρωταρχικό στόχο τη διδασκαλία της μουσικής να έχει κενά σε καθηγητές μουσικής. Το μουσικό σχολείο Βόλου είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας κι όμως απαξιώνεται», είπε ο μαθητής της γ’ λυκείου, Γιώργος Μαρδέλης.

Τα αιτήματά τους οι μαθητές μετέφεραν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

«Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίζουν τα ίδια και τα ίδια προβλήματα. Το μουσικό είναι ιδιαίτερο σχολείο, προάγει την πολιτιστική κουλτούρα, είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας. Θεωρούμε αυτονόητο να υπάρχουν καθηγητές μουσικής και αδιανόητο που δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά δεσμευόμενη ότι θα προωθήσει και θα στηρίξει τα αιτήματα των μαθητών.

Καταλήψεις

Σε κατάληψη βρέθηκαν χθες το γενικό λύκειο Ν. Αγχιάλου και το Γυμνάσιο Σκιάθου. Εξαιτίας της κατάληψης στο Γυμνάσιο μαθήματα δεν έγιναν ούτε στο Γενικό Λύκειο Σκιάθου.

Οι μαθητές του Γυμνασίου στο νησί του Παπαδιαμάντη διαμαρτύρονται –με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας- για τα κενά που έχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε βασικά μαθήματα: βιολογία, γερμανικά, γυμναστική, γεωγραφία, ιστορία, οικιακή οικονομία, τεχνολογία. «Θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά να μεριμνήσετε όσο γίνεται πιο γρήγορα να καλυφτούν τα κενά αυτά, προκειμένου και εμείς ως Γυμνάσιο Σκιάθου να έχουμε τη δυνατότητα της σφαιρικής εκπαίδευσης. Ξέρουμε και κατανοούμε πως υπάρχει μια δυσκολία μετακίνησης στον τόπο μας… Πιστεύουμε, όμως, πως είναι πολύ άδικο να μας παρέχεται ελλειμματική εκπαίδευση λόγω της γεωγραφικής μας θέσης», αναφέρουν οι μαθητές στην επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου