ΤΟΠΙΚΑ

Ωρολογιακή βόμβα τα ρέματα στο Δήμο Βόλου

ωρολογιακή-βόμβα-τα-ρέματα-στο-δήμο-βό-660832

Ωρολογιακή βόμβα για τις δημοτικές ενότητες σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων συνιστούν τα ακαθάριστα ρέματα στο νομό. Το θέμα ανέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου του Δήμου Βόλου ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου, Γιάννης Αγαπητός, ο οποίος ανέφερε ότι τα ρέματα στην περιοχή δεν έχουν καθαριστεί από τη δεκαετία του ’90!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως περιέγραψε ο κ. Αγαπητός, ορισμένα σημεία των ρεμάτων είναι «μπαζωμένα» τόσο από ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και από φερτές ύλες, που κατεβαίνουν μαζί με τα νερά της βροχής. Εντός της κοίτης υπάρχουν δέντρα που φράσσουν τη ροή των νερών με αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν και τα καλντερίμια της περιοχής να μετατρέπονται σε ρέματα.

Η παρατήρηση δε του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου ότι υπάρχει θολό τοπίο γύρω από την ευθύνη του καθαρισμού των ρεμάτων, έφερε σε σύγκρουση την αντιδήμαρχο καθαριότητας, Βιολέτα Καντόλα και τον εκπρόσωπο της περιφέρειας, Μιχάλη Χουβαρδά.

Ο ισχυρισμός του κ. Χουβαρδά ότι η ευθύνη για τα ρέματα εντός οικισμών είναι του Δήμου και εκτός ορίων οικισμού της Περιφέρειας, προκάλεσε την αντίδραση της κ. Καντόλα, που υπογράμμισε ότι στο Νόμο του Καλλικράτη δεν εμφανίζονται πουθενά τα ρέματα ως ευθύνη του Δήμου. Επικαλέστηκε μάλιστα αλληλογραφία με την Περιφέρεια και όπως ανέφερε ο καθαρισμός των ρεμάτων δεν έχει γίνει γιατί καθυστέρησε η εργολαβία της περιφέρειας λόγω της αλλαγής του Νόμου περί διαγωνισμών και δημοπρασιών.

Πληγές στο Βόλο

Ανοιχτές πληγές για το Δήμο Βόλου σε κάθε χειμερινή περίοδο αποτελούν οι περιοχές της Νεάπολης, των Παλαιών (στο συγκρότημα Τσαλαπάτα), του κέντρου της πόλης (Δημητριάδος – Γκλαβάνη), του στρατοπέδου Γεωργούλα και στις Ασπρες Πεταλούδες, αλλά και της Αγριάς και των Αλυκών (στην ξύλινη γέφυρα), που πλημμυρίζουν σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Στις συγκεκριμένες περιοχές θα πέσει και φέτος το βάρος της πολιτικής προστασίας για την αποφυγή τυχόν πλημμυρικών φαινομένων. Ο Δήμος Βόλου μέσω της Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών του αλλά και οι συναρμόδιοι φορείς δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, παρά τα όποια προβλήματα εντοπίζονται με τις ελλείψεις σε προσωπικό και επαρκή αριθμό μηχανημάτων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργάνου του Δήμου Βόλου ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, ανέφερε ότι από πλευράς δημοτικών υπηρεσιών έχει ήδη ξεκινήσει ο καθαρισμός των φρεατίων, ενώ στη διάθεση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας είναι δύο επιπλέον αντλίες.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο καθαριότητας και προϊσταμένη του τμήματος πολιτικής προστασίας, Βιολέτα Καντόλα, έχει γίνει προμήθεια 80 τόνων αλατιού για την αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων παγετού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη μίσθωση των μηχανημάτων.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Σταυρούλα Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις με έργα που έχουν γίνει σε σημεία του κεντρικού ιστού του Βόλου, όπως Ιωλκού – Ιάσονος και στη Λαμπράκη μπροστά στο info για να αποφεύγεται η συγκέντρωση των νερών.

Πρόστιμα σε ασυνείδητους πολίτες

Στη σύσκεψη για το συντονισμό των υπηρεσιών ενόψει χειμώνα, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Χαράλαμπος Πόζογλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμβολής και των πολιτών στο έργο των υπηρεσιών. «Δεν μπορεί οι πολίτες να τα περιμένουν όλα από τις υπηρεσίες», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει υπόγειο πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Παγασών και Ζάχου, που σε κάθε έντονη βροχόπτωση πλημμυρίζει και κινητοποιούνται πυροσβεστικές δυνάμεις. «Δεν μπορούν να βάλουν ένα μοτέρ; Γιατί δεν το φτιάχνουν; Εχουμε μάθει να έρχονται οι υπηρεσίες. Δεν είναι όμως εύκολο να κινητοποιείται μια ολόκληρη υπηρεσία για ψύλλου πήδημα», ανέφερε ο κ. Πόζογλου.

Χαρακτηριστικά επίσης αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της δημοτικής ενότητας Ν. Αγχιάλου νοοτροπία πολιτών να αφήνουν τρακτέρ και μεγάλα οχήματα πάνω στο οδόστρωμα, εμποδίζοντας τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και μηχανημάτων όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας διοικητής στο Α.Τ. Ν. Ιωνίας, Θανάσης Καλαμπόκας, πρότεινε ακόμη τη θέσπιση προστίμων σε δημότες που θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως ενημερωτικό – για τις ενέργειες που υποχρεούνται να κάνουν συμβάλλοντας στο έργο των υπηρεσιών – προληπτικό αλλά και κατασταλτικό μέτρο.

Η κ. Καντόλα τόνισε ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται με σκεπτικισμό λόγω κρίσης ωστόσο επεσήμανε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Μάλιστα επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει αναμόρφωση των προστίμων για να εμπνέουν φόβο στους πολίτες και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των ακαθάριστων οικοπέδων στο Βόλο, τα οποία χωρίς ενδελεχή έρευνα καταγράφονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και με εντολή του εισαγγελέα αναγκάζεται ο Δήμος Βόλου να τα καθαρίζει επωμιζόμενος το κόστος.

Στη «ζητιανιά» οι εθελοντές

Το σπουδαίο έργο που προσφέρουν κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη υπογράμμισε το σύνολο των φορέων. Ειδική αναφορά έγινε στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, που είναι πανταχού παρούσα στην πόλη και όχι μόνο, ωστόσο ο εκπρόσωπος της ομάδας, Βασίλης Ηλιόπουλος, ζήτησε η ομάδα, που λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση, να μην ενεργοποιείται για ψύλλου πήδημα. «Οι εθελοντές καταπονούνται πολλές φορές άσκοπα», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος έθεσε ένα ακόμη ζήτημα: αυτό της ουσιαστικής στήριξης του εθελοντικού έργου που προσφέρει η ΛΕΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να προβλεφθεί κονδύλι για να γεμίσουν με καύσιμα τα ντεπόζιτα της ΛΕΔ, καθώς σήμερα το κόστος επιβαρύνονται οι ίδιοι οι εθελοντές. «Δεν είμαστε ούτε ζητιάνοι ούτε κλέφτες», είπε αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προμήθεια καυσίμων. Επίσης επανέφερε το αίτημα που έχει θέσει στη ΔΕΥΑΜΒ για την παραχώρηση δύο μεγάλων αντλιών.

Ελλείψεις σε μηχανήματα και προσωπικό

Η κ. Καντόλα αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε μηχανήματα ακόμη και για τις καθημερινές ανάγκες του Δήμου, ζητώντας από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εξετάσει στο μέλλον θετικά τα αιτήματα του Δήμου Βόλου για παραχώρηση μηχανημάτων της Περιφέρειας που βρίσκονται ακινητοποιημένα.

Ετοιμοι να συμβάλλουν, όποτε κριθεί απαραίτητο, δήλωσαν επίσης εκπρόσωποι της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, το Δασαρχείο, το ΕΚΑΒ αλλά και οι ιδιώτες – ιδιοκτήτες μηχανημάτων.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας στη Ν. Ιωνία, κ. Τάσος Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στην έλλειψη εργαλείων και μέσων, ωστόσο όπως διευκρινίστηκε ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Αγκάθι επίσης υπάρχει εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, με το Δήμο Βόλου να ζητάει τη συνεργασία και καλό συντονισμό μεταξύ των φορέων αλλά και τη συνδρομή των πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Μάλιστα ο κ. Καλαμπόκας ζήτησε να στηθεί στρατηγείο στην Ανακασιά, όπου τις επιχειρήσεις θα συντονίζουν από κοινού εκπρόσωποι του κάθε συναρμόδιου φορέα, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και αποτέλεσμα.

Ερχονται ακραία καιρικά φαινόμενα

Η συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Βόλου έγινε με φόντο την προειδοποίηση που έφθασε λίγη ώρα πριν στο γραφείο πολιτικής προστασίας ότι από σήμερα αναμένεται να πλήξουν την πόλη θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχές.

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις ψυχρό μέτωπο με ισχυρούς ανέμους και βροχές κατά τόπους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα σήμερα Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου