ΤΟΠΙΚΑ

Δικό του κεραμίδι μετά από 17 χρόνια

δικό-του-κεραμίδι-μετά-από-17-χρόνια-691737

ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ Π.Θ.

Το δικό του «κεραμίδι» αποκτά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια το τμήμα οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ενα κτίριο – κόσμημα περιμένει ακαδημαϊκούς και φοιτητές να δώσουν ζωή στους εντυπωσιακούς ανακατασκευασμένους χώρους του. Μία ολόκληρη πτέρυγα από το κτίριο Ματσάγγου, την πρώην καπναποθήκη, έχει μεταμορφωθεί…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μετακόμιση από το Γαλλικό Ινστιτούτο όπου φιλοξενείται σήμερα το τμήμα οικονομικών επιστημών στο ανακαινισμένο κτίριο Ματσάγγου, αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις. Μόλις λυθεί το πρόβλημα με τη σύνδεση του κτιρίου με το δίκτυο της ΔΕΗ, θα ξεκινήσει η μεταφορά των γραφείων των καθηγητών και των γραμματειών του τμήματος.

Οι πρώτοι φοιτητές αναμένεται να εγκαινιάσουν τις αίθουσες διδασκαλίας και το αμφιθέατρο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διαγωνισμοί για τα έπιπλα των αιθουσών και των αμφιθεάτρων. Οπως εκτιμάται, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η μετακόμιση.

Το κτίριο κατασκευαστικά έχει ολοκληρωθεί. Απομένει η τεχνική παραλαβή του από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόσφατα, συναντήσαμε τον πρόεδρο του τμήματος οικονομικών επιστημών, Μιχάλη Ζουμπουλάκη, να επιθεωρεί το κτίριο Ματσάγγου, πριν ξεκινήσει η μεταφορά των πρώτων αρχείων.

Ανέλαβε χρέη… ξεναγού στους χώρους του νέου «σπιτιού» του τμήματος οικονομικών επιστημών…

Μπαίνοντας από τη μία από τις κεντρικές εισόδους του κτιρίου από την οδό Αλεξάνδρας, συναντά κανείς αριστερά τα γραφεία των γραμματειών και δεξιά δύο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 60 φοιτητών η κάθε μία. Προχωρώντας, ευθεία μπροστά υπάρχουν οι γραμματείες των μεταπτυχιακών.

Ενα αίθριο προσφέρει φυσικό φωτισμό στο κτίριο. Λεπτομέρεια: για τη θέρμανση, την ψύξη και τον εξαερισμό υπάρχουν ειδικές κατασκευές που αποτυπώνουν την εργοστασιακή προέλευση του κτιρίου Ματσάγγου.

Συνεχίζοντας βρίσκει κανείς ένα μεγάλο χώρο που θα λειτουργήσει ως εντευκτήριο φοιτητών, αλλά και το κυλικείο. Από την πίσω πλευρά, από τη στοά Ματσάγγου είναι η δεύτερη είσοδος στο κτίριο. Δεξιά η σκάλα και το ασανσέρ που οδηγεί στους τρεις ορόφους του κτιρίου με αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηρίων και το αμφιθέατρο.

Στην πίσω πλευρά του κτιρίου, υπάρχει το πάρκινγκ των επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη, στο κτίριο (ισόγειο και τρεις όροφοι), υπάρχουν σε πλήρη ανάπτυξη 11 αίθουσες διδασκαλίας, 25 γραφεία, μία αίθουσα συνεδριάσεων, αμφιθέατρο χωρητικότητας 160 θέσεων, χώρος κυλικείου και εντευκτηρίου.

«Οι ανάγκες μας καλύπτονται εν μέρει, καθώς το αμφιθέατρο είναι δυναμικότητας 160 θέσεων, όταν εμείς έχουμε 205 εισακτέους. Στο πλαίσιο αυτό θα διατηρήσουμε και το παλιό αμφιθέατρο στο Γαλλικό Ινστιτούτο που έχει 195 καθίσματα, μας καλύπτει δηλαδή οριακά», ανέφερε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το κτίριο συνιστά αναβάθμιση και για το ίδιο το τμήμα οικονομικών επιστημών. «Το τμήμα οικονομικών ήταν ένα από τα τρία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δεν είχε δική του στέγη. Είμαι ικανοποιημένος. Είναι μια αναβάθμιση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου μπορεί να είχε δημιουργηθεί για σχολική χρήση, αλλά σίγουρα δεν ήταν για χρήση από σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε στο παλιό κτίριο δεν υπάρχει ούτε αναγνωστήριο, ούτε βιβλιοθήκη για τους φοιτητές σε αντίθεση με το νέο στο κτίριο Ματσάγγου. «Αν κάποιος ήθελε να διαβάσει στο χώρο του τμήματος, απλώς δεν μπορούσε», είπε ο ίδιος.

«Με τη μετακόμιση στο νέο κτίριο θα αναβαθμιστεί και το ίδιο το τμήμα. Πέρα από τη βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, έχουμε χώρους για να στεγάσουμε και τα δύο νέα εργαστήρια που ήταν άστεγα. Πρόκειται για το εργαστήριο Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού και το Εργαστήριο Διοίκησης, που λειτουργούν από την άνοιξη. Υπάρχει και το Εργαστήριο Επιχειρησιακής Ερευνας. Με τα συγκεκριμένα εργαστήρια θα ολοκληρώνεται η ερευνητική φυσιογνωμία του τμήματος και μέσω αυτών θα είναι δυνατό να παρέχεται έργο συμβουλευτικής στην ίδια την πόλη», υπογράμμισε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Χρέη… ξεναγού για τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο κτίριο - κόσμημα ανέλαβε ο πρόεδρος του τμήματος Oικονομικών, Μιχ. Ζουμπουλάκης

Μπαίνοντας από την οδό Αλεξάνδρας, συναντά κανείς αριστερά τα γραφεία των γραμματειών και δεξιά δύο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας

Από την πίσω πλευρά, από τη στοά Ματσάγγου είναι η δεύτερη είσοδος στο κτίριο

Ενα αίθριο προσφέρει φυσικό φωτισμό στο κτίριο. Λεπτομέρεια: για τη θέρμανση, την ψύξη και τον εξαερισμό υπάρχουν ειδικές κατασκευές που αποτυπώνουν την εργοστασιακή προέλευση του κτιρίου Ματσάγγου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου