ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο σε έργα της ΔΕΥΑΜΒ

μπλόκο-σε-έργα-της-δευαμβ-692733

Μπλόκο σε έργα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ της ΔΕΥΑΜΒ εξαιτίας του νέου Νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που τέθηκε σε ισχύ από 8 Αυγούστου, εν μέσω της οικονομικής χρονιάς και χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος ως χρόνος προσαρμογής του συστήματος. Ο νέος Νόμος εισάγει νέες διαδικασίες στους διαγωνισμούς προμηθειών και υπηρεσιών, ωστόσο απαιτούνται διευκρινίσεις πριν εφαρμοστεί πλήρως σε όλα τα στάδια.

Χθες, στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ επρόκειτο να οριστούν τα μέλη των επιτροπών διαγωνισμών προμηθειών, διαγωνισμών υπηρεσιών, αξιολόγησης ενστάσεων διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, παραλαβής και παρακολούθησης προμηθειών και υπηρεσιών, ωστόσο το θέμα αναβλήθηκε και θα έρθει προς έγκριση σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αποστόλη Γαλάτη, εξαιτίας του νέου Νόμου, όλοι οι διαγωνισμοί που επρόκειτο να προκηρύξει η επιχείρηση καθυστερούν. Μεταξύ άλλων αφορούν σε έργα αναβάθμισης του Βιολογικού, σε προμήθεια οχημάτων, ακόμη και σε προμήθεια υδρομέτρων, για τα οποία χθες αποφασίστηκε δαπάνη 58.000 ευρώ περίπου έναντι 126.000 ευρώ που είχε προϋπολογιστεί αρχικά.

Η νομική υπηρεσία αναζητά μπούσουλα προκειμένου οι διαδικασίες να είναι σύμφωνες με το νέο Νόμο 4412 εξαιτίας του οποίου, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση αρκετές ΔΕΥΑ της χώρας έχουν πρόβλημα κι έχουν ζητήσει να ανασταλεί.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε η ΔΕΥΑΜΒ να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης της διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας Θεσσαλίας για το υποέργο του τηλεελέγχου του δικτύου ύδρευσης. Η αίτηση θα κατατεθεί στο ΣτΕ, παράλληλα όμως θα εξελίσσεται το έργο. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης, εξέφρασε φόβους μήπως κολλήσει η ένταξη του έργου εξαιτίας της ένστασης, όμως ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ, Αντ. Ξηρός υποστήριξε ότι θα το ερευνήσει ενδελεχώς προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην πορεία του έργου.

Αναβάθμιση Βιολογικού

Πράσινο φως άναψε και για το έργο εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου διάθεσης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, προϋπολογισμού 371.000 ευρώ.

Για τη μελέτη τις ενστάσεις του εξέφρασε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης, ο οποίος υποστήριξε ότι από τη μελέτη δεν προκύπτει πως θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ υποστήριξε ότι οι αντλίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την παροχή αιχμής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτσιφέλης είχε συντάξει την αρχική μελέτη με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, η οποία αποσύρθηκε από τη διοίκηση. «Τα χρήματα ήταν πάρα πολλά. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που είναι επίσης δυνατοί», άφησε αιχμές ο κ. Γαλάτης.

Το έργο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την αρνητική ψήφο του κ. Κουτσιφέλη και τη λευκή του εκπροσώπου των μειοψηφιών, Μαργ. Πατσιαντά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου