ΤΟΠΙΚΑ

Ρατσιστικό …κήρυγμα εκπαιδευτικού στο Σχολείο Φυλακών Βόλου

ρατσιστικό-κήρυγμα-εκπαιδευτικού-σ-696586

Ρατσιστικός λίβελος από εκπαιδευτικό εναντίον μαθητών παραρτήματος σχολείου σε φυλακές του Βόλου, έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα στην εκπαιδευτική οικογένεια του νομού. Εκπαιδευτικός που διδάσκει στο σχολείο και σε έγκλειστους μαθητές καταφέρθηκε με συκοφαντικά σχόλια εναντίον τους μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα που η εκπαίδευση των ανηλίκων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού θεωρείται αναγκαία και η εκπαιδευτική οικογένεια δίνει μάχη για να δείξει μέσα από την παιδεία έναν άλλο δρόμο σε έγκλειστους, ένας εκπαιδευτικός καταφέρεται με ρατσιστικά σχόλια εναντίον μαθητών του!

Η εκπαίδευση στη διάρκεια του εγκλεισμού, θεωρείται αναγκαία, καθώς η δημιουργική κάλυψη του νεκρού χρόνου, η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η επαφή και η συνεργασία με εκπαιδευτές που έρχονται στη φυλακή από «έξω», επιδρούν ευεργετικά στην προσωπικότητα του κρατούμενου. Στο ασφυκτικό πλαίσιο της φυλακής, η εκπαίδευση ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας, αποφορτίζοντας τον κρατούμενο από τα δεινά του εγκλεισμού και λειτουργώντας ως δίαυλος προετοιμασίας για κοινωνική ενσωμάτωση. Και οι ίδιοι οι έγκλειστοι μαθητές νιώθουν ότι η εκπαίδευση γίνεται μια γέφυρα ανάμεσα στο μέσα και το έξω, μία γέφυρα ανάμεσα σε εκείνους και την κοινωνία, αλλά και μία εσωτερική γέφυρα ανάμεσα σε αυτό που αισθάνονται και τον τρόπο που μπορούν να το εκφράσουν.

Τι έγραψε καθηγητής του παραρτήματος του 6ου Γυμνασίου Βόλου στις φυλακές της Χιλιαδούς, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις συναδέλφων του κι όχι μόνο;

«Στα σχολικά τμήματα των φυλακών (Γυμνάσιο) είμαστε στην ώρα μας και περιμένουμε να ξυπνήσουν οι ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ μαθητές για να ξεκινήσει το μάθημα σε αίθουσες μικρές μεν αλλά με άνετες καρέκλες με μαξιλαράκια και προτζέκτορες παρακαλώ. Οι μαθητές αραχτοί και light, με τα μπεγλέρια τους και κάνουν και κανένα τσιγάρο. Το δε απολυτήριο που λαμβάνουν είναι κανονικότητα και χωρίς να γράφει ότι έχουν αποφοιτήσει από ΓΣΙΟ Φυλακών. Ελλάς στο μεγαλείο σου! Δηλαδή μπαίνω παράνομα στη χώρα σου, κλέβω, ληστεύω, οπλοφορώ κ.λπ. Φιλοξενούμαι σε σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων και νέων με χαλαρό πρόγραμμα, πάω δημοτικό, γυμνάσιο και βγαίνω άνετος να ξανακάνω τα ίδια!», γράφει ο εκπαιδευτικός στην ιστοσελίδα του.

Συνάδελφοί του στο σχολείο και όχι μόνο έχουν ξεσηκωθεί. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός τοποθετήθηκε φέτος για πρώτη φορά στο παράρτημα του 6ου Γυμνασίου Βόλου και έχει κάνει μέχρι στιγμής δύο μαθήματα.

Η μεταφορά της… εμπειρίας του στο Facebook που συνοδεύεται από ρατσιστικά σχόλια που δεν συνάδουν ούτε με την εκπαίδευση κι ακόμη περισσότερο με την εκπαίδευση στις φυλακές όπου το «στοίχημα» είναι διπλό, φαίνεται ότι ήδη έχουν δρομολογήσει διοικητικής διαδικασίες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου