ΤΟΠΙΚΑ

Δήμος Βόλου: Δεν λείπουν οι παραδοσιακές φορεσιές

δήμος-βόλου-δεν-λείπουν-οι-παραδοσιακ-696789

Ομόφωνα η οικονομική επιτροπή του δήμου που συνεδρίασε χθες -απουσία εκπροσώπων των μειοψηφιών- αποφάσισε να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή της να παραστεί πολιτική αγωγή σε υπόθεση που αφορά σε παραδοσιακές φορεσιές που δεν επιστράφηκαν στο βεστιάριο του δήμου. Ερευνα που έγινε στα αρχεία του δήμου Βόλου, του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΘΕ και του δημοτικού καταστήματος Ν. Αγχιάλου, κατέδειξε ότι στο βεστιάριο ο αριθμός των στολών ήταν συγκεκριμένος, ενώ το ηχοσύστημα που έλειπε βρέθηκε σε σχολείο της περιοχής.

Τη μήνυση είχε καταθέσει ο πρώην αντιδήμαρχος, Παντελής Πελεκάνος, εναντίον πρώην προέδρου πολιτιστικού συλλόγου και εναντίον χοροδιδασκάλου στον ίδιο σύλλογο στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου, που -σύμφωνα με τη μήνυση- φέρονται ότι πήραν, αλλά δεν επέστρεψαν συνολικά 21 παραδοσιακές φορεσιές.

Πρόκειται για υπόθεση που αφορά το χρονικό διάστημα από τέλη Απριλίου του 2012 έως και 2 Μαΐου 2013.

Τα δύο μέλη του πολιτιστικού συλλόγου φέρονται να έχουν δανειστεί από το βεστιάριο του δήμου, συνολικά 27 παραδοσιακές στολές, οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν για τις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Υποχρέωση ήταν η επιστροφή των στολών εντός τριών ημερών μετά το πέρας της παρέλασης, σύμφωνα όμως με το κατηγορητήριο, δεν επιστράφηκαν παρά μόνο έξι στις 2 Μαΐου του 2013.

Τα δύο μέλη του συλλόγου κατηγορούνται για υπεξαίρεση

Αντιμηνύσεις

Ωστόσο, η υπόθεση φαίνεται να συνδέεται και με μήνυση που έχει καταθέσει ο χοροδιδάσκαλος για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση από πλευράς του αντιδημάρχου.

Οπως υποστηρίζει ο χοροδιδάσκαλος, οι στολές που του έχουν χρεωθεί δόθηκαν απευθείας από την υπεύθυνη του βεστιαρίου στους χορευτές του συλλόγου και οι ίδιοι ήταν υπεύθυνοι για την επιστροφή τους. Ο ίδιος δεν παρέλαβε και άρα δεν παρέδωσε παραδοσιακές στολές.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του συλλόγου που δανείστηκε έξι φορεσιές, εμφανίζεται να τις έχει επιστρέψει στο βεστιάριο και μάλιστα παρουσία δικαστικού επιμελητή. Υποστηρίζει ότι υπάρχει και έγγραφο παράδοσης – παραλαβής, το οποίο φαίνεται να έχει πλαστογραφηθεί – αλλοιωθεί και για το λόγο αυτό έχει κατατεθεί μήνυση.

Η έρευνα

Με αφορμή την υπόθεση, ο δήμος Βόλου αναζήτησε στοιχεία στα αρχεία του.

Κατ’ αρχήν το ηχοσύστημα βρέθηκε στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου. Σε βεβαίωση που υπογράφει ο ίδιος ο διευθυντής, αναφέρεται ότι «στο κλειστό γυμναστήριο Ν. Αγχιάλου βρίσκονται κλειδωμένα σε ντουλάπι δύο ηχοσυστήματα και δύο ηχεία του δήμου τα οποία χρησιμοποιούνται σε διδασκαλία παραδοσιακών χορών το απόγευμα από Συλλόγους. Δεν ζητήθηκε ποτέ να παραδοθούν στο δήμο».

Εξάλλου από το τμήμα ισολογισμού του δήμου Βόλου, χορηγείται βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία και «όπως προκύπτει από το μητρώο παγίων του πρώην δήμου Ν. Αγχιάλου της 31/12/2010 το οποίο προσκομίστηκε στο νέο ενιαίο καλλικρατικό δήμο Βόλου, κατά τη διαδικασία απογραφής (δ’ φάση) υπήρχε καταχωρημένο μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων και το με κωδικό αριθμό παγίου 140900003002 πάγιο, με τίτλο παραδοσιακές στολές, ποσότητα 12, με αξία κτήσης 4.,760,04 ευρώ και με αξία κτήσης την 13/6/2005. Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο ενσωματώθηκε στο μητρώο παγίων του ενιαίου Δήμου Βόλου και με κωδικό αριθμό παγίου Π-11293».

Με εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών κρίνεται ότι «ο δήμος δεν πρέπει να παραστεί ως πολιτικός ενάγων στη δίκη, καθώς δεν έχει υποστεί τόσο υλική όσο και ηθική ζημία».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου