ΤΟΠΙΚΑ

Πολυτέλεια… το σχολείο για μαθητές από το Τρίκερι

πολυτέλεια-το-σχολείο-για-μαθητές-απ-696892

«Τα μαλλιά της κεφαλής τους» για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, πληρώνουν δύο οικογένειες από το νησί Τρίκερι. Κάθε εβδομάδα η οικογένεια μαθητή που φοιτά στην α’ λυκείου καταβάλλει 100 ευρώ για να μεταφέρεται το παιδί από το νησί Τρίκερι στο Τρίκερι, ενώ η οικογένεια δύο μαθητών του δημοτικού πληρώνει αντίστοιχα κάθε εβδομάδα 175 ευρώ. Το δρομολόγιο για τη μεταφορά των μαθητών από το νησί προς το Τρίκερι κρίθηκε άγονο και δεν καλύπτεται οικονομικά από το πρόγραμμα μαθητικών μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Ο ιδιοκτήτης θαλάσσιου ταξί θα αμείβονταν προς 18,20 ευρώ την ημέρα, όταν μόνο τα έξοδα για την υποχρεωτική ασφάλισή του αλλά και το πετρέλαιο για να κινηθεί το σκάφος ξεπερνούν τα 45 ευρώ την ημέρα!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για τους τρεις μαθητές του νησιού Τρίκερι, η μετάβαση στο σχολείο αποτελεί πολυτέλεια. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν πρόσβαση με δωρεάν δρομολόγια με θαλάσσιο ταξί όπως γινόταν άλλες χρονιές.

Το δρομολόγιο κρίθηκε άγονο. Ο ιδιοκτήτης του θαλάσσιου ταξί που θα αναλάμβανε την καθημερινή μεταφορά των παιδιών από το νησί στο Τρίκερι, κλήθηκε να υπογράψει σύμβαση με αμοιβή 18,20 ευρώ την ημέρα. Η αμοιβή του όχι μόνο δεν θα του άφηνε ούτε ένα ευρώ κέρδος. Τον «βάζει μέσα» σχεδόν με διπλάσιο ποσό.

Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Σαρακατσάνο, με τον οποίο επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, για να αναλάβει το δρομολόγιο, από φέτος υποχρεούται να πληρώνει ασφάλεια στο ΝΑΤ ύψους 22,5 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα κάθε δίμηνο πληρώνει και στον ΟΑΕΕ 940 ευρώ (περίπου 15 ευρώ την ημέρα). Το πετρέλαιο δε, για να κινηθεί το θαλάσσιο ταξί, κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ ημερησίως.

«Εστω κι αν αποφάσιζα να κάνω το δρομολόγιο θα έπρεπε να πληρώνω κάθε μέρα από την τσέπη μου σχεδόν 25 ευρώ. Πέρυσι η σύμβαση ήταν 35 ευρώ και πρόπερσι 55 ευρώ την ημέρα», ανέφερε ο κ. Σαρακατσάνος.

Ο ίδιος προτιμά να εξυπηρετεί όποτε μπορεί δωρεάν τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Τις τρεις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς, μετέφερε δωρεάν και τα τρία παιδιά, περιμένοντας τη σύμβαση από την περιφέρεια. Και άλλες φορές έχει εξυπηρετήσει τις δύο οικογένειες που σηκώνουν το τεράστιο βάρος της καθημερινής μετακίνησης των παιδιών τους για να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της παιδείας.

Ο κ. Γιάννης Γερογιάννης είναι πατέρας μαθητή που πηγαίνει φέτος στην α’ τάξη του Λυκείου. «Πληρώνω κάθε μέρα 20 ευρώ και στέλνω το παιδί μου στο σχολείο. Δουλεύουμε όλο το χρόνο για να μπορεί το παιδί να μετακινείται καθημερινά στο σχολείο», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ενας ακόμη πατέρας δύο παιδιών που πηγαίνουν δημοτικό σχολείο, είχε αναγκαστεί για δέκα ημέρες να κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι. Πλέον κι εκείνος καταβάλλει ποσό 35 ευρώ την ημέρα για να μετακινούνται τα παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου