ΤΟΠΙΚΑ

Εταιρεία- «χρυσός» στο Βόλο

εταιρεία-χρυσός-στο-βόλο-698436

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 1,3 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Επένδυση ύψους 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων, προσέλκυσε βολιώτικη start up εταιρεία. Πρόκειται για τη Centaur Analytics που έχει στήσει το «στρατηγείο» της στην πόλη, στόχος της είναι όμως η παγκόσμια αγορά. Το «χρυσό» προϊόν της που στάθηκε αφορμή για τη σημαντική οικονομική ενίσχυσή της; Μία πλατφόρμα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο που βασίζεται σε διασυνδεδεμένους αισθητήρες, σύστημα μέσω του οποίου καταγράφονται οι συνθήκες αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων και μειώνονται με αυτό τον τρόπο οι απώλειες της παραγωγής που σε παγκόσμιο επίπεδο κοστολογείται στο 1 τρις δολάρια. Εμπνευστές της οι Βασίλης Σωτηρούδας, Σωτήρης Μπαντάς. Και οι πρώτοι επενδυτές – στυλοβάτες της προσπάθειας ο Διογένης Δεβλέτογλου και ο Avi Reichental.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κεντρική ιδέα για τη Centaur Analytics προέκυψε μετά από πολυετή εμπειρία και δραστηριότητα του Βασίλη Σωτηρούδα στο πεδίο της απεντόμωσης και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων. Μιλώντας με το Σωτήρη Μπαντά το 2014, διαπίστωσαν ότι η αναδυόμενη τεχνολογία του Internet-of-Things θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις στο χώρο αυτό, με τεράστια προοπτική στην παγκόσμια αγορά. Ο Σωτήρης Μπαντάς είχε ανάλογη εμπειρία ως ιδρυτής της τεχνολογικής εταιρίας Helic από την Ελλάδα, με δραστηριότητα στο Silicon Valley, εμπειρία που βοήθησε ώστε η Centaur ([email protected]) να στηθεί με τις προδιαγραφές ενός Καλιφορνέζικου start-up. H εταιρεία του κ. Σωτηρούδα, AgroSpecom και ο τεχνολόγος και επενδυτής Διογένης Δεβλέτογλου στήριξαν επενδυτικά το κοινό εγχείρημα.

Η επιλογή της πόλης του Βόλου δεν ήταν τυχαία για το «στρατηγείο» της Centaur. Η εγγύτητα στην τοπική βιομηχανία και αγροτική παραγωγή βοήθησε στη γρήγορη ωρίμανση των προϊόντων της, με άμεση δυνατότητα δοκιμής στο πεδίο και σε πραγματικές εφαρμογές. Σύμφωνα με τον κ. Μπαντά το σύστημα δοκιμάστηκε σε δέκα μεγάλες εταιρείες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όπως οι Κυλινδρόμυλοι Λούλη, η ΒΙΟΛΑΡ (σιλό Βελεστίνου) κ.α.

Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου με τις σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Γεωπόνων συντέλεσε στην προσέλκυση νέων ταλαντούχων στελεχών. Σημαντική για τη Centaur είναι η ερευνητική συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Χρήστο Αθανασίου του Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, του Τμήματος Γεωπονίας του ΠΘ. Η έρευνα στο αντικείμενο της απεντόμωσης αποθηκευμένων προϊόντων αξιοποιείται ιδανικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της Centaur. Ο μοναδικός συνδυασμός αυτός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολυεθνικών όπως η Detia Degesch GmbH, κατασκευαστής χημικών, που αποτελεί βασικό πελάτη και στρατηγικό σύμμαχο της Centaur Analytics.

Η στοχευμένη προσπάθεια της Centaur και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που απέφερε, οδήγησε σε κάτι που αρχικά φαινόταν σχεδόν αδύνατο. Την είσοδο του διεθνούς εμβέλειας Αμερικανού επιχειρηματία Avi Reichental στο επιχειρηματικό της σχήμα. Ο κ. Reichental θεωρείται ένας οραματιστής των τεχνολογιών εκθετικής εξέλιξης (exponential technologies), ενώ επί 12 χρόνια ηγούνταν από τη θέση του CEO της εταιρίας 3D Systems, πρωτοπόρου στην τεχνολογία 3D printing. Σε πρώτη προτεραιότητα της μεταξύ τους συνεργασίας, ο Σωτήρης Μπαντάς και ο Avi Reichental αναζήτησαν επιπλέον επενδυτές για την εταιρία. Οι προσπάθειές τους ευοδώθηκαν ταχύτατα. Η πρόσφατη επένδυση του Ισραηλινού fund OurCrowd First, με τη συμμετοχή του Ελληνικού fund, PJ Tech Catalyst, αποτελούν μια καταξίωση των προσπαθειών όλης της ομάδας, αλλά και της φιλόδοξης στόχευσης του επιχειρηματικού σχεδίου της Centaur Analytics.

«Η Ελλάδα ήταν ένα πολύ καλό πεδίο εφαρμογών. Στόχος μας είναι η παγκόσμια αγορά. Ηδη ετοιμαζόμαστε το επόμενο διάστημα για τις νέες μας εγκαταστάσεις τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Αμερική», ανέφερε ο κ. Μπαντάς.

Τι προσφέρει

Η Centaur Analytics έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο στο κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή του χρήστη, των συνθηκών αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Η ενημέρωση των δεδομένων που κάθε φορά ισχύσουν γίνεται μέσω αισθητήρων οι οποίοι παρακολουθούν τη σοδειά από την στιγμή της αποθήκευσης, (ποιότητα και σύνθεση του αέρα, υγρασία, θερμοκρασία κ.α.) μέχρι και την στιγμή που θα φτάσει στο ράφι. Οι παραγωγοί ή οι μεσάζοντες ενημερώνονται για όποια ζητήματα προκύψουν έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα και να προληφθεί τυχόν απώλεια μέρους της παραγωγής.

Οπως ανέφερε ο κ. Μπαντάς, «οι χρήστες του συστήματος δεν μπορούν πλέον να ζήσουν χωρίς αυτό. Πριν οι μέθοδοι ελέγχου ήταν απαρχαιωμένοι. Οι παραγωγοί κινούνταν στο σκοτάδι. Με το σύστημα είναι σαν να τους ανοίξαμε το φως και βλέπουν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου