ΔΙΕΘΝΗ

Τα ιρλανδικά σύνορα μεγάλο αγκάθι για το Brexit

τα-ιρλανδικά-σύνορα-μεγάλο-αγκάθι-για-733792

Τα ιρλανδο-βρετανικά προβλήματα επιστρέφουν για να καταστήσουν το Brexit ανυπόφορο για το Λονδίνο στην περίπτωση που επιδιώξει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία.

Το BBC υποστηρίζει πως η κα Μέι θα προσπαθήσει να προκαλέσει αλλαγή στην αδιέξοδη ατμόσφαιρα που ως τώρα επικρατεί στις διαπραγματεύσειςH πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, αναμένεται να καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ, στη σημερινή συνάντησή τους, να ενδώσουν στο βρετανικό αίτημα προκειμένου να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση στο θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας.
Ως τώρα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο, λόγω του ζητήματος των συνόρων με την Ιρλανδία, με την ΕΕ να υποστηρίζει πως θα πρέπει το Λονδίνο να φέρει νέες ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τα ανοικτά σύνορα σήμερα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία (που θεωρείται έδαφος της Βρετανίας) και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα πρέπει να κλείσουν μετά την οριστικοποίηση του Brexit στις 29 Μαρτίου τον επόμενο χρόνο.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία όπου στο παρελθόν είχε ανοίξει πολλές πληγές ο εμφύλιος πόλεμος. Για τους Ιρλανδούς, «τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν νοητά».

Και τα 27 κράτη μέλη επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι επιθυμούν την τακτική έξοδο των Βρετανών χωρίς ωστόσο να θυσιαστούν οι αρχές της ΕΕ όπως η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.
Και τα δύο μέρη επιθυμούν να μην τοποθετηθούν τελωνειακοί έλεγχοι ή άλλου είδους έλεγχοι στα σύνορα με την Ιρλανδία, για τον έλεγχο των διακινούμενων αγαθών, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί.

Το BBC γράφει επίσης, πως το χειρότερο σενάριο για την Ντάουνινγκ Στριτ, θα είναι οι ηγέτες της ΕΕ κουρασμένοι από τις βρετανικές απόψεις και την έλλειψη ρεαλισμού, που θα υποβληθούν σήμερα, και επίσημα πλέον, στην διάσκεψη κορυφής του Νοεμβρίου αποφασίσουν για Brexit, χωρίς συμφωνία.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν στη Βουλή των Κοινοτήτων θα υπάρξει πλειοψηφία για το «χωρίς συμφωνία Brexit».
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει φέρει ο εμπνευστής του δημοψηφίσματος για το Brexit την οποία είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, οι επόμενες εκλογές έχουν προγραμματισθεί για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, εκτός αν τα 2/3 του Κοινοβουλίου αποφασίσουν αλλιώς.
Άλλος τρόπος για να προκηρυχθούν εκλογές είναι να περάσει το Κοινοβούλιο πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Αλλά και τότε η βασίλισσα θα πρέπει να πεισθεί πως δεν υπάρχει επόμενος πρωθυπουργός που να διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να προκηρύξει νέες εκλογές.
[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου