ΔΙΕΘΝΗ

ΠΓΔΜ: Αρχίζει η «μάχη» του Ζάεφ για την αλλαγή του Συντάγματος

πγδμ-αρχίζει-η-μάχη-του-ζάεφ-για-την-735333

Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα Δευτέρα η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ, καθώς ξεκινάει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της γείτονος χώρας που θα κρίνει την επικύρωση ή μη, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση Ζάεφ θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Η πρόταση Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ζήτησε χθες την παραίτηση Ζάεφ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας για μια κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση αλλά και για αδυναμία διαχείρισης των πολιτικών διαδικασιών. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έκανε λόγο για κυβέρνηση με χαμένη νομιμότητα, που «προσπαθεί να ανατρέψει τη βούληση των πολιτών», αναφερόμενος στη χαμηλή προσέλευση των πολιτών στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια στην πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Η απόφαση απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Αν ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη φάση, τότε ο πρόεδρος της Βουλής αναθέτει στον εισηγητή των συνταγματικών τροποποιήσεων, δηλαδή στην κυβέρνηση, να φέρει μέσα σε δέκα ημέρες γραπτώς την ακριβή διατύπωση των αλλαγών που εισηγείται.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου