ΔΙΕΘΝΗ

Ντάλας: Αντιμέτωπη με δίωξη για φόνο η αστυνομικός που σκότωσε γείτονά της

ντάλας-αντιμέτωπη-με-δίωξη-για-φόνο-η-α-754863

Τα πράγματα περιπλέκονται όχι (τόσο) γιατί η 30χρονη αστυνομικός είναι λευκή και ο 26χρονος μαύρος. Αλλά γιατί λίγο μετά το τραγικό περιστατικό, οι συνάδελφοι της Γκάιγκερ την άφησαν να φύγει ελεύθερη από τον τρόπο της τραγωδίας. Και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές μέρες έως ότου να συλληφθεί. Τώρα, είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να της ασκηθεί δίωξη για φόνο.

Όλα έγιναν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Ντάλας. Η Γκάιγκερ είχε τελειώσει τη βάρδιά της και επέστρεψε σπίτι της. Πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Μπόθαμ Ζαν από τη Σάντα Λουτσία, γείτονά της καθώς έμενε στο διαμέρισμα ακριβώς κάτω από το δικό της.

Η 30χρονη αστυνομικός υποστήριξε ότι δεν πρόσεξε ποιο κουμπί πάτησε στο ασανσέρ, βγήκε σε λάθος όροφο και μπήκε, χωρίς να το καταλάβει, σε λάθος διαμέρισμα. Ο άτυχος 26χρονος δεν είχε κλειδώσει την πόρτα και εκείνη, σύμφωνα πάντα με όσα είπε, πίστεψε ότι ήταν αντιμέτωπη με κλέφτη και πυροβόλησε, σκοτώνοντας τον γείτονά της. Ο Μπόθαμ Ζαν εργαζόταν στη λογιστική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers και είχε πάρει πτυχίο το 2016 από πανεπιστήμιο του Άρκανσο.

Ήταν η ίδια που κάλεσε το 911 για να ζητήσει βοήθεια. Στο YouTube υπάρχει video που τη δείχνει να κλαίει, να μιλά στο κινητό και να κινείται πάνω κάτω στο διάδρομο του κτιρίου όπου μένει λίγη ώρα μετά το αιματηρό περιστατικό.

Η οικογένεια του θύματος κατήγγειλε ότι η αστυνομία του Ντάλας (σ.σ. όπου υπηρετούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Γκάιγκερ) την άφησε να φύγει από τον τρόπο του εγκλήματος χωρίς να τη συλλάβει. Και όταν μετά από μέρες, την Κυριακή, συνελήφθη, αφέθηκε αμέσως ελεύθερη με εγγύηση 300.000 δολάρια. Κι αυτό εξόργισε περισσότερο την οικογένεια του 26χρονου, που μιλά για ευνοϊκή μεταχείριση.

Πλέον, η 30χρονη αστυνομικός αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της ασκηθεί ποινική δίωξη για φόνο ανακοίνωσε η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση. Μέχρι τώρα, η Γκάιγκερ ήταν αντιμέτωπη με ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

«Δεν έπρεπε να της επιτραπεί να φύγει από τον τόπο του εγκλήματος χωρίς να της έχουν περάσει χειροπέδες», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του νεαρού θύματος, ο Λι Μέριτ. «Έθεσα πολλές ερωτήσεις και δεν πήρα απαντήσεις», τόνισε από την πλευρά της η Άλισον Ζαν, η μητέρα του 26χρονου.

Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει το σώμα των Ρέιντζερς του Τέξας, η πολιτειακή αστυνομία. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα τοπικά ΜΜΕ, οι Ρέιντζερς «σκοτώθηκαν» με την εισαγγελία για το ποιες κατηγορίες πρέπει να απαγγελθούν στην Γκάιγκερ. Και αφού δεν μπορούσαν να τα βρουν, αποφασίστηκε να οριστεί σώμα ενόρκων για να επιβλέπει την έρευνα, ανακοίνωσε η εισαγγελέας Φέιθ Τζόνσον.

«Το σώμα ενόρκων θα εξετάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, κάτι που συμπεριλαμβάνει αν θα της ασκηθεί δίωξη για φόνο, ανθρωποκτονία από αμέλεια ή για κάτι άλλο», πρόσθεσε η εισαγγελέας.

Το Ντάλας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για την αστυνομική βία τον Ιούλιο του 2016, όταν πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τα πυρά 25χρονου μαύρου που είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν και δήλωνε εξοργισμένος για τους θανάτους αφροαμερικανών από πυρά αστυνομικών στις ΗΠΑ και γενικότερα για την αστυνομική βία σε βάρος των μαύρων.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου