ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμος να εγκαταλείψει την καμπάνια ο Λούλα μετά την διπλή δικαστική ήττα

έτοιμος-να-εγκαταλείψει-την-καμπάνια-757261

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης φαίνεται πως είναι η προσπάθεια του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λούις Λούλα ντα Σίλβα να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου, αφότου δύο εφέσεις του απορρίφθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην πρώτη έφεση οι συνήγοροι του κ. Λούλα ζήτησαν από το Δικαστήριο να άρει την απαγόρευση του εκλέγεσθαι που το έχει επιβληθεί, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε από τον δικαστή ο οποίος επιβλέπει την τεράστια έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς όπου εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος.

Οι δικηγόροι του κ. Λούλα στήριξαν την αίτησή τους σε σύσταση της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είχε καλέσει την Βραζιλία να επιτρέψει στον ηγέτη του Κόμματος των Εργατών να συνεχίσει την καμπάνια του από την φυλακή.

Λίγες ώρες αργότερα έτερος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε δεύτερη, παρόμοια έφεση που θα επέτρεπε έστω προσωρινά την διατήρηση της υποψηφιότητας Λούλα.

Υπό την σκιά των δύο αρνητικών αποφάσεων ο πρώην πρόεδρος ετοιμάζεται πλέον να εγκαταλείψει την προσπάθεια για επανεκλογή, σύμφωνα με τρεις κομματικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Τυχόν αποχώρηση Λούλα θα ανοίξει τον δρόμο για την υποψηφιότητα του διαδόχου του στην ηγεσία των Εργατικών, Φερνάντο Χαντάντ.

Οι πηγές του Reuters ανέφεραν πως ο κ. Λούλα αναμένεται να παραδώσει σχετική επιστολή στον Χαντάντ κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου στην φυλακή την Δευτέρα.

Το εκλογικό δικαστήριο έχει δώσει προθεσμία στους Εργατικούς έως τις 12 Σεπτεμβρίου ώστε να επιλέξουν αντικαταστάτη του Λούλα.

Η μοναδική ελπίδα του 72χρονου πρώην ηγέτη εάν αποφασίσει να συνεχίσει την καμπάνια του είναι παραπομπή της υπόθεσής του από εκλογικό δικαστήριο στο Ανώτατο, όπου όμως και πάλι αναμένεται να ηττηθεί.

Ο κ. Λούλα έχει καταδικαστεί για την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε με ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα πολυτελείας, στο πλαίσιο της τεράστιας υπόθεσης διαφθοράς που περιστρέφεται γύρω από την κρατική εταιρεία ενέργειας Petrobras.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου