ΔΙΕΘΝΗ

Εκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες – Ενας νεκρός και 30 τραυματίες

εκρηξη-βόμβας-στις-φιλιππίνες-ενας-ν-764559

Ενας νεκρός και τριάντα τραυματίες είναι απολογισμός έκρηξης βόμβας στη διάρκεια εκδηλώσεων για την 61η επέτειο της ίδρυσης της πόλης Ισουλάν, στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση στην περιοχή σε έναν περίπου μήνα, ενώ άλλες δύο βόμβες ανακαλύφθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τους ειδικούς, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του δήμου. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε ένα νυχτερινό παζάρι και προκάλεσε σκηνές πανικού. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι υποψίες όμως πέφτουν στους ισλαμιστές αντάρτες που δρουν εδώ και πολλές δεκαετίες στο νότο του αρχιπελάγους του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι καθολικοί.

Πριν από λιγότερο από έναν μήνα μία έκρηξη σε ένα παγιδευμένο φορτηγάκι σε ένα σημείο στρατιωτικού ελέγχου στο γειτονικό νησί Μπασιλάν, προκάλεσε 10 νεκρούς. Την ευθύνη τότε ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νότιο τμήμα της χώρας έως το τέλος του χρόνου μετά την κατάληψη της πόλης Μαραγουί από ακτιβιστές φίλα προσκείμενους στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι δύο αυτές επιθέσεις σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στη μουσουλμανική μειονότητα με την ελπίδα να τερματιστεί η εξέγερση που άφησε πάνω από 100.000 νεκρούς, σύμφωνα με κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου