ΔΙΕΘΝΗ

Φορτηγό διαστημόπλοιο μετέφερε εφόδια στο Σογιούζ σε χρόνο-ρεκόρ

φορτηγό-διαστημόπλοιο-μετέφερε-εφόδ-801656
Το ρωσικό «φορτηγό» διαστημόπλοιο «Progress MS-09» που μετέφερε εφόδια για τον διαστημικό σταθμό «Soyuz -2.1a» ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις τεσσάρων ωρών.

Το Progress (Πρόοδος) είχε εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με κατεύθυνση το Σογιούζ, την Δευτέρα 21:51 GMT. Έπειτα από περίπου 1,5 ώρα και έχοντας διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα, με την καθοδήγηση ρομποτικού κομπιούτερ, αυτόματα έφτασε «στο ραντεβού» με τον διαστημικό σταθμό και στις 01:31 GMT της Τρίτης και είχε κιόλας συνδεθεί με επιτυχία, σ΄αυτόν.

Αυτή ήταν η τρίτη απόπειρα να εκτελεσθεί η αποστολή του «φορτηγού» Progress MS και να συντονισθεί ώστε να συνδεθεί επιτυχώς με τον διαστημικό σταθμό.

Οι προηγούμενες δύο απόπειρες είχαν καθυστερήσεις στον τελικό προγραμματισμό εκτόξευσης και δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της έλλειψης του απαραίτητου συντονισμού.

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Oleg Artemyev και Sergey Prokopyev που βρίσκονται στον διαστημικό σταθμό, ήσαν έτοιμοι να αναλάβουν μηχανικά την σύνδεση στην περίπτωση που δεν επιτυγχανόταν αυτόματα. Τελικά όμως δεν χρειάσθηκε να παρέμβουν, διότι δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα.
Το «φορτηγό» διαστημόπλοιο μετέφερε κάπου 2,5 τόνους νερό, τρόφιμα, καύσιμα και άλλα εφόδια που θα είναι αρκετά να συνεχισθεί η τροχιά του Σογιούζ ως τον Ιανουάριο του 2019.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου