ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Πόρτλαντ η επόμενη πόλη που απαγορεύει τα πλαστικά καλαμάκια

ηπα-το-πόρτλαντ-η-επόμενη-πόλη-που-απαγ-811004

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Πόρτλαντ στις ΗΠΑ ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο αναθέτουν στο Γραφείο Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης της πόλης να καταρτίσει σχέδιο για τη «μείωση των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών μιας χρήσεως», με ειδικότερο σκοπό να απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια.

Τα πλαστικά καλαμάκια είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές απορριμμάτων, δήλωσε ο δήμαρχος Τεντ Γουίλερ κατά τη διάρκεια της ακρόασης, και «κατακλύζουν την προκυμαία, τους δρόμους και τα πάρκα μας». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα καλαμάκια προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία επειδή δεν μπορούν να ανακυκλωθούν στην ίδια την πόλη του Πόρτλαντ.

Η Σούζαν Άντερσον, διευθυντής του γραφείου προγραμματισμού, κατέθεσε ότι, περιορίζοντας τη χρήση πλαστικών, η πόλη «παίζει το δικό της ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος».

Πολλές επιχειρήσεις του Πόρτλαντ είναι ωστόσο ήδη ένα βήμα μπροστά από το συμβούλιο. Περισσότερα από 100 τοπικά μπαρ και εστιατόρια κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών σταμάτησαν εθελοντικά να σερβίρουν ποτά με πλαστικά καλαμάκια, ευνοώντας τα χάρτινα ή τα μεταλλικά καλαμάκια, ή την πολιτική για παροχή πλαστικών μόνο κατόπιν ειδικής παραγγελίας. Εκπρόσωποι των καταστηματαρχών ανέφερε στο συμβούλιο ότι οι πελάτες υποστηρίζουν σε συντριπτικό βαθμό αυτή την πολιτική.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι πρέπει τώρα να καταθέσουν συγκεκριμένο σχέδιο απαγόρευσης τον Οκτώβριο, όταν τα μέλη του συμβουλίου θα το προσθέσουν στους δημοτικούς νόμους.

«Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα, αλλά νομίζω ότι είναι μια σημαντική αρχή», δήλωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας, «πρέπει να κινηθούμε επιθετικά».

Πηγή: naftemporiki.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου