ΔΙΕΘΝΗ

Οι 10 πιο ασφαλείς και οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη

οι-10-πιο-ασφαλείς-και-οι-10-πιο-επικίνδυνε-813929

Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο και ποιες οι πιο επικίνδυνες; Η Ελλάδα θεωρείται μία ασφαλής χώρα και σε ποια θέση βρίσκεται στο σχετικό πίνακα; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν βρίσκεται στην πρώτη 10άδα των χωρών που θεωρούνται, βάσει των κριτηρίων του Ινστιτούτου, ασφαλείς, αλλά οριακά δεν εντάσσεται στην «κόκκινη» κατηγορία, όπου συναντά κανείς τις πιο επικίνδυνες ζώνες του πλανήτη.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 73η θέση, στην κίτρινη κατηγορία και ενώ το 2017 κέρδισε οκτώ θέσεις, σε σχέση με το 2016. Εμπόλεμες ζώνες, οικονομική ανέχεια, κοινωνική και πολιτική αστάθεια, τρομοκρατικές ομάδες, λαϊκές αντιδράσεις, εγκληματικότητα, επίπεδο αστυνόμευσης και αποτελεσματικότητα, αποτελούν μερικά μόνο από τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψιν στην έρευνα του Ινστιτούτου.

Τόσο στην πρώτη 10άδα, όσο και στην τελευταία 10άδα, βρίσκονται χώρες που μπορεί κανείς εύκολα να προβλέψει, αλλά και κάποιες που δύσκολα θα σκεφτόταν ο μέσος πολίτης. Πολύ χαμηλά, στο όριο της τελευταίας 10άδας, βρίσκονται η Ρωσία, όπου αυτές τις ημέρες διεξάγεται η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Μουντιάλ και η Τουρκία, η ηγεσία της οποίας έχει εξαπολύσει «διωγμούς» εναντίον των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν και των Κούρδων, τους οποίους θεωρεί εχθρούς της.

Στην πρώτη 10άδα περιλαμβάνονται οι:

1.Ισλανδία
2. Νέα Ζηλανδία
3. Πορτογαλία
4. Αυστρία
5. Δανία
6. Τσεχία
7. Σλοβενία
8. Καναδάς
9. Ελβετία
10. Ιρλανδία

Την «έντονα πράσινη» κατηγορία συμπληρώνουν η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ενώ στην «πράσινη» ζώνη ακολουθούν χώρες όπως οι Νορβηγία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Μποτσουάνα, Βουλγαρία, Μαλαισία, Γκάνα, Λάος και πολλές ακόμα.

Ακολουθεί η «κίτρινη» ζώνη, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα και έπεται οι πορτοκαλί ζώνη.

Στην «κόκκινη» ζώνη περιλαμβάνονται οι χώρες στις οποίες ο κίνδυνος για τον πολίτη είναι μεγάλος. Οι 10άδα των λιγότερο ασφαλών χωρών στον κόσμο απαρτίζεται από τις:

1. Συρία
2. Αφγανιστάν
3. Ιράκ
4. Νότιο Σουδάν
5. Υεμένη
6. Σομαλία
7. Λιβύη
8. Σουδάν
9. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
10. Ουκρανία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου