ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιμ καρατόμησε τρεις κορυφαίους αξιωματικούς πριν τη σύνοδο με Τραμπ

ο-κιμ-καρατόμησε-τρεις-κορυφαίους-αξι-823541

Στην αντικατάσταση τριών κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων της φέρεται να προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ενόψει της συνόδου κορυφής του ηγέτη Κιμ Γιούνγκ-ουν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, που επικαλείται πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών, η Πιονγκγιάνγκ αντικατέστησε τον πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, και τον διευθυντή του Γενικού Πολιτικού Γραφείου του στρατού.

Η πηγή του Yonhap επισήμανε πως ειδικά ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του στρατού θεωρείται «μετριοπαθές» πρόσωπο.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters πως ο κ. Κιμ φαίνεται να καρατόμησε τρεις κορυφαίους αξιωματικούς, όμως απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα.

Αναλυτές που μίλησαν στα δύο πρακτορεία εκτίμησαν ότι οι καρατομήσεις μπορεί να διευκολύνουν το έργο του κ. Κιμ απέναντι στο αίτημα της Ουάσιγκτον για πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου, καθώς θα μειώσουν τον κίνδυνο αντίδρασης του στρατού σε τυχόν συμφωνία.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να πρόκειται για μια τυπική αντικατάσταση ηλικιωμένων αξιωματούχων με νεότερους, αν και η συγκυρία γεννά ερωτήματα.

Η Πιόνγκγιάνγκ θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως την μεγαλύτερη εγγύηση της ασφάλειάς της και έως τώρα έχει αποφύγει να δεσμευθεί για παράδοση ή καταστροφή των όπλων που έχει ήδη αναπτύξει.

Η σύνοδος Κιμ – Τραμπ είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στην Σιγκαπούρη στις 12 του μηνός, αφότου ο αμερικανός πρόεδρος αρχικά ακύρωσε την συνάντηση και στη συνέχεια την αποκατέστησε.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου