ΔΙΕΘΝΗ

Κορυφαία στελέχη της Μέρκελ απορρίπτουν την ιδέα να οριστεί ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών

κορυφαία-στελέχη-της-μέρκελ-απορρίπτ-25394

Κορυφαία στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης (CSU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ θα επιδιώξουν να εγκριθεί εντός της εβδομάδας μια απόφαση με την οποία θα απορρίπτεται κατηγορηματικά η αμοιβαιοποίηση χρεών κρατών-μελών της ευρωζώνης και η θέσπιση οποιασδήποτε κοινής δημοσιονομικής πολιτικής δίχως τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Επικαλούμενη πηγές στις τάξεις των συντηρητικών της Μέρκελ, η γερμανική οικονομική εφημερίδα ανέφερε ότι τα στελέχη αυτά εναντιώνονται επίσης στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιαίτερα σε εκείνη που προβλέπει να οριστεί ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών.

Στην ομάδα αυτή στους κόλπους των συντηρητικών συμπεριλαμβάνονται ηγετικά στελέχη των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, όσο και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, στελέχη των δύο κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στελέχη τους κι από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, κατά το ρεπορτάζ της Χάντελσμπλατ.

Η Μέρκελ θα συναντηθεί μαζί τους σήμερα Δευτέρα στη Φραγκφούρτη.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει την αντίσταση που προβάλλουν οι συντηρητικοί της Μέρκελ σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάθεση χρημάτων των γερμανών φορολογούμενων για τη χρηματοδότηση άλλων κρατών μελών στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Η νευρικότητα στη Χριστιανική Ένωση όσον αφορά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν μερίδα των ψηφοφόρων της μετακινήθηκε στην αντιευρωπαϊκή, ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τον περασμένο μήνα, η Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε την έκκληση να υπάρξει πνεύμα συμβιβασμού στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος λέει ότι θέλει να υπάρξει περισσότερη «αλληλεγγύη» μεταξύ των χωρών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου