ΔΙΕΘΝΗ

Απολύθηκε για άσεμνη χειρονομία κατά του Τραμπ και μήνυσε τον εργοδότη της

απολύθηκε-για-άσεμνη-χειρονομία-κατά-57808

Μια Αμερικανίδα που απολύθηκε αφού έκανε μια άσεμνη χειρονομία στην αυτοκινητοπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ –και η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου– προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του πρώην εργοδότη της.

Η Τζούλι Μπρίσκμαν, από τη Βιρτζίνια, θεωρεί ότι η απόλυσή της από την εταιρεία Akima, όπου εργαζόταν ως αναλύτρια μάρκετινγκ, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με τη μήνυση που υπέβαλε.

Η Μπρίσκμαν έκανε ποδήλατο, στις 28 Οκτωβρίου 2017, όταν πέρασε από δίπλα της η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ ο οποίος επέστρεφε στην Ουάσινγκτον αφού είχε επισκεφθεί ένα από τα γήπεδα γκολφ που του ανήκουν. Κρατώντας με το ένα χέρι το τιμόνι, η ποδηλάτισσα σήκωσε το άλλο, με υψωμένο τον δείκτη. Η απρεπής χειρονομία της απαθανατίστηκε από τον Μπρένταν Σμιαλόφσκι, έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων οι οποίοι συνόδευαν τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η Μπρίσκμαν, αν και φαινόταν μόνο η πλάτη της, επέλεξε συνειδητά να αποκαλύψει ότι εκείνη έκανε τη χειρονομία: ανάρτησε τη φωτογραφία στο προφίλ της στο Facebook και το Twitter.

Η Akima, εταιρεία που αναλαμβάνει έργα για λογαριασμό της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, την απέλυσε στις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η εταιρεία φοβόταν ότι θα έχανε συμβόλαια αν κρατούσε την Μπρίσκμαν, μολονότι εκείνη δεν ανέφερε πουθενά στα προφίλ της ότι ήταν υπάλληλος της Akima.

«Η ενάγουσα επέλεξε, στον ελεύθερο χρόνο της και ως ανεξάρτητη πολίτις, να εκφράσει την αποδοκιμασία της για τον πρόεδρο Τραμπ υψώνοντας το μεσαίο δάχτυλο. Ακόμη και αν ορισμένοι μπορεί να διαφωνούν με το μήνυμα της ενάγουσας και τον τρόπο που το εξέφρασε, αυτού του είδους η έκφραση βρίσκεται στην καρδιά της Πρώτης τροπολογίας (του Συντάγματος, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης) και των νόμων της Βιρτζίνιας», αναφέρεται στην αγωγή της.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου