ΔΙΕΘΝΗ

«Φράγμα» στα σχέδια του Ερντογάν

φράγμα-στα-σχέδια-του-ερντογάν-59088

Γαλλικές μονάδες των ειδικών δυνάμεων έλαβαν θέσεις σε δύο αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στη βόρεια Συρία, στο Μανμπίζ και στο Ρεμελίν, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, όπως μεταδίδει η εξειδικευμένη σε στρατιωτικά θέματα ισραηλινή ιστοσελίδα Debka.

Την ίδια ώρα και στον ίδιο γεωγραφικό χώρο παρατηρείται σε ραγδαίους ρυθμούς ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυριζόταν την Τρίτη 3 Απριλίου πως «θα αποφασίσει πολύ σύντομα να απαγκιστρώσει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία».

Ισραηλινή στρατιωτική πηγή αναφέρει πως μονάδες των Αμερικανών πεζοναυτών κινούνται τα τελευταία 24ωρα προς τη βόρεια Συρία με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του θύλακα Μανμπίζ από τις τουρκικές βλέψεις. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν λάβει θέσεις κατά μήκος του ποταμού Σαζούρ, μία από τις τρεις υδάτινες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον Ευφράτη.

Η διασφάλιση των θέσεων αυτών δημιουργεί φράγμα στην όποια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας με στόχο την πόλη του Μανμπίζ. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες είναι εξοπλισμένοι με μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, βαρύ πυροβολικό, αλλά και μονάδες μηχανικού. Άλλη μονάδα του αμερικανικού μηχανικού βρίσκεται στη φάση κατασκευής μίας νέας βάσης στο μικρό χωριό Νταντάτ, οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά του ποταμού Σαζούρ. Η βάση αυτή διαδραματίζει ρόλο διασφάλισης της αμερικανικής οπισθοφυλακής.

Η ίδια στρατιωτική πηγή αναφέρει πως, 1 και 2 Απριλίου, γαλλικές δυνάμεις εισήλθαν στη βόρεια Συρία. Είναι η πρώτη φορά που γαλλική εκστρατευτική δύναμη ουσιαστικής ισχύος εμπλέκεται στον πόλεμο της Συρίας. Οι γαλλικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν παράλληλα με τους Αμερικανούς πεζοναύτες. Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα μάχης που συνοδεύουν τη γαλλική δύναμη έχουν ήδη προσγειωθεί στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ρεμελίν, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διασφαλίσουν την από αέρος υποστήριξη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων.

Στις 29 Μαρτίου ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων κουρδική αντιπροσωπεία από τη Συρία. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στη στήριξη από τη Γαλλία στην κουρδική ζώνη ασφαλείας και σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία, με στόχο μεταξύ των άλλων την παρεμπόδιση της όποιας επανεμφάνισης δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε το Παρίσι πως μεθοδεύει γαλλική στρατιωτική εισβολή στη Συρία. Αντί άλλης απάντησης προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε γαλλικές δυνάμεις στο Μανμπίζ ως βοήθεια προς τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στον θύλακα αυτόν, προκειμένου έτσι από κοινού να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή.

Οι ισραηλινές πηγές καταλήγουν πως με αυτόν τον τρόπο ο Ντόναλντ Τραμπ, κι ανεξάρτητα από τον δημόσιο λόγο του, χρησιμοποίησε δύο συμμάχους, τη Γαλλία και τους Κούρδους, έτσι ώστε να «βραχυκυκλώσει» τα στρατιωτικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία και στο Ιράκ.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου