ΔΙΕΘΝΗ

Τα σχόλια στο Facebook για τον Ομπάμα έκαψαν υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου

τα-σχόλια-στο-facebook-για-τον-ομπάμα-έκαψαν-υ-60201

Ο Τοντ Τζόνσον που είχε διοριστεί στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Τραμπ παραιτήθηκε μετά από έρευνα που έκανε η ομάδα ερευνών KFile του CNN σχετικά με αμφιλεγόμενα σχόλια που είχε αναρτήσει στο CNN.

Ο Τζόνσον ήταν πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, ενώ ο ίδιος τοποθετήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας το 2017 με ουσιαστικά καθήκοντα για την παροχή υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης, σχετικά με τις εμφανίσεις και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο ίδιος, είχε ενταχθεί στην μισθολογική κλίμακα GS-14 στην οποία εντάσσονται τα στελέχη του υψηλόβαθμου πολιτικού προσωπικού, που υπηρετούν στο υπουργείο.

Η KFile σε έρευνα που έκανε στις σελίδες του Τζόνσον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντόπισε σχόλια συνωμοσίας σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο, που ισχυρίζονταν ότι ο Ομπάμα ήταν ο Αντίχριστος.

Μετά την αρχική προσπάθεια σχολιασμού από το πεντάγωνο που έκανε το CNN, ο Τζόνσον μετέτρεψε σε ιδιωτικό το προφίλ του στο Facebook.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Τζόνσον εργαζόταν ακόμη την Τρίτη το πρωί. Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετά την ενημέρωση που έκανε το CNN στο υπουργείο Άμυνας για την επερχόμενη δημοσιοποίηση μιας ειδησεογραφικής ιστορίας, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο Τζόνσον είχε προσφέρει την παραίτησή του κι αυτή είχε γίνει αποδεκτή.

Τόσο φωτογραφίες, όσο και βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, δείχνουν ότι ο Τζόνσον συνόδευε τον Αμερικανό ΥΠΑΜ στις επισκέψεις που πραγματοποιούσε στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος είχε φωτογραφηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο Πεντάγωνο, όπως επίσης με τον Μάτις, αλλά και τον Ρεπουμπλικάνο πρώην υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Τζόνσον είχε προειδοποιήσει τους φίλους του στο Facebook να μην κάνουν αναρτήσεις ή να μην του επισυνάπτουν άρθρα και ειδήσεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με σημείο αναφοράς στο πρόσωπό του. «Παρά το γεγονός ότι εκτιμώ να με αναφέρετε σε αναρτήσεις σας ή να προχωρείτε σε δημοσιεύσεις στην σελίδα μου στο Facebook σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τρέχοντα θέματα, θέλω να σας παρακαλέσω να συγκρατηθείτε και να μην το κάνετε από εδώ και πέρα, με δεδομένο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της δουλειάς μου. Δεν θέλω να προκαλέσω εκνευρισμό σε κανέναν, αλλά είναι αυτό που πρέπει να κάνω για να προστατέψω τον εαυτό μου, αλλά κι άλλους στην θέση μου, αλλά και να συμμορφωθώ με τα προβλεπόμενα,» από τους κανονισμούς μας, είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Τζόνσον στο προφίλ του.

Πριν από την εργασία του στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Τζόνσον προχωρούσε συχνά σε αναρτήσεις για θέματα που ήταν δημοφιλή σε συντηρητικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, ο ίδιος, δημοσίευε και ιστορίες συνωμοσίας σχετικά με την ιθαγένεια του Ομπάμα, αλλά κι άλλα υποτιμητικά σχόλια για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο του 2012, ο Τζόνσον προώθησε ένα βίντεο με τίτλο: “Η Μισέλ Ομπάμα παραδέχεται ότι η πατρίδα του Ομπάμα είναι η Κένυα,” σχολιάζοντας: “οι άνθρωποι δεν το πιστεύουν ακόμη.”

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα είχε δημοσιοποιήσει την βεβαίωση της γέννησής του, το 2011, αποδεικνύοντας ότι έχει γεννηθεί στην Χαβάη.

Τον ίδιο μήνα, ο Τζόνσον προώθησε ένα βίντεο στην σελίδα του στο Facebook με το σχόλιο, “Εγώ αναρτώ, εσείς αποφασίζετε.” Το βίντεο αυτό ήταν διάρκειας επτά λεπτών με κεντρικό σημείο των ισχυρισμών του ότι ο Ομπάμα ήταν «ο Αντίχριστος».

Το 2013, ένας φίλος του Τζονσον σχολίασε ότι το ενδεχόμενο «ο Ομπάμα να είναι μουσουλμάνος” τον έβγαζε εκτός εαυτού με τον Τζόνσον ν’ ανταποκρίνεται “Μάλιστα κύριε.»

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Τζόνσον συμφώνησε μ’ έναν φίλο του, που είχε αναρτήσει ένα σχόλιο γράφοντας ότι “η αληθινή μουσουλμανική θρησκεία” δεν είναι ειρηνόφιλη. «Δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε, αλλά όλοι οι μουσουλμάνοι δεν πιστεύουν στο Kοράνι; Εάν ναι, τότε, δεν είναι ειρηνικόφιλοι,» είχε αργότερα σχολιάσει ο Τζόνσον, στην σειρά των σχολίων που είχε διαμορφωθεί.

Το 2015, ο Τζόνσον προώθησε αστειευόμενος μία ιστορία, σύμφωνα με την οποία ο Ομπάμα είχε σκοτωθεί αφού το προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) είχε συντριβεί σε αγροτική περιοχή στο Κεντάκι. Σύμφωνα με τα όσα είχαν αναρτηθεί, το σχόλιο άρχιζε με την ερώτηση: «Είναι νεκρός ο πρόεδρος Ομπάμα;» Ρώτησε ο σερίφης. «Και λοιπόν,» αποκρίθηκε ο αγρότης με μία γκριμάτσα στο πρόσωπό του και βάζοντας μπροστά το τρακτέρ του. «Ο ίδιος, συνέχιζε να λέει ότι δεν ήταν, αλλά γνωρίζετε τα μεγάλα ψέματα που λέει,» εννοώντας τον Ομπάμα.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου