ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές κάθειρξης από 1,5 έως 15 χρόνια στη δίκη της Cumhuriyet

ο-εισαγγελέας-ζήτησε-ποινές-κάθειρξη-81100

Ο Εισαγγελέας ζήτησε την Παρασκευή να επιβληθούν ποινές κάθειρξης από επτάμισι μέχρι 15 χρόνια σε 13 συνεργάτες της εφημερίδας Cumhuriyet που δικάζονται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, ανέφερε η εφημερίδα και μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης της δίκης που διεξάγεται στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν στους 13 κατηγορουμένους ποινές κάθειρξης από επτάμισι μέχρι 15 χρόνια για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση από μη μέλος της οργάνωσης». Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται ο ερευνητής δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο διευθυντής της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντσού, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακίν Αταλάι, ο χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, σύμφωνα με τη Cumhuriyet.

Άλλοι τέσσερις συνεργάτης της Cumhuriyet δικάζονται στη δίκη αυτή. Η εφημερίδα δεν διευκρίνισε τις ποινές που ζητήθηκαν γι’ αυτούς.

Η δίκη έχει προκαλέσει την ανησυχία των υπερασπιστών της ελευθεροτυπίας που καταγγέλλουν τον πολλαπλασιασμό των πιέσεων σε βάρος των μέσων ενημέρωσης υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Οι συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι παρείχαν βοήθεια σε τρεις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι αρχές κατηγορούν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Η Cumhuriyet, η οποία αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν, απορρίπτει συνολικά τις κατηγορίες αυτές, εκτιμώντας πως η εξουσία προσπαθεί να φιμώσει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα όργανα του Τύπου στην Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή μόνο ο Αλτάι είναι ακόμη προφυλακισμένος. Ήδη βρίσκεται περισσότερες από 500 ημέρες στη φυλακή.

Ο εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να παραμείνει προφυλακισμένος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου