ΔΙΕΘΝΗ

Ύμνος στην Τουρκία από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

ύμνος-στην-τουρκία-από-τον-γ-γ-του-νατο-85625

Αυτό είναι ένα θέμα, του οποίου η επίλυση εναπόκειται στην Ελλάδα και στην Τουρκία, περιορίσθηκε να πει, τηρώντας αυστηρή ουδετερότητα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ερώτηση που του τέθηκε για το ζήτημα των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απέφυγε ακόμη και να απευθύνει παραινέσεις, που θα ήσαν απολύτως συμβατές με τους περιορισμούς του ρόλου του, για ταχεία επίλυση του ζητήματος και για αποφυγή δημιουργίας εντάσεων τέτοιου τύπου μεταξύ των στρατών συμμάχων κρατών.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος ειδικότερα στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, με φόντο τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας “πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ”.

Ο ίδιος εξέφρασε, μάλιστα, την “ευγνωμοσύνη” του ΝΑΤΟ απέναντι στη χώρα για τη συμβολή της στη “συλλογική ασφάλεια”. “Ευχαριστώ την Τουρκία για αυτό”, είπε χαρακτηριστικά. “Το ΝΑΤΟ παρέχει στήριξη στην Τουρκία”, είπε και συμπλήρωσε: “Έχουμε αποστολές, στρατιωτικές παρουσίες στην Τουρκία”.

“Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τη στήριξή της στο ΝΑΤΟ. Δείχνουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στην Τουρκία μέσω της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την αστάθεια και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία από νότια, από το Daesh, από την τρομοκρατία, ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία”.

Πάντως, όσον αφορά στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά δύο αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ο Στόλτενμπεργκ παρατήρησε ότι πρόκειται για “εθνική απόφαση”. “Είναι εθνική απόφαση του καθενός από τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις, στις οποίες θέλει να επενδύσει”, σημείωσε.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου