ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Υόρκη: Δίδυμοι κατασκεύαζαν βόμβα

νέα-υόρκη-δίδυμοι-κατασκεύαζαν-βόμβα-116142

Οι συλληφθέντες στη Νέα Υόρκη είναι δυο αδέρφια. Δίδυμα αδέρφια, 27 ετών. Ο Κρίστιαν και ο Τάιλερ Τόρο. Κατηγορούνται πως «μάζευαν» υλικά στο διαμέρισμά τους με σκοπό να φτιάξουν βόμβα.

Οι συλλήψεις έγιναν την Πέμπτη (15.02.2018). Τα δυο αδέρφια ζούσαν μαζί σε ένα διαμέρισμα στο Μπρονξ. Εκεί «στόκαραν» τα υλικά που χρειάζονταν για να φτιάξουν βόμβα.

Ήθελαν να κάνουν επίθεση στη Νέα Υόρκη;

Από τις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί στο διαμέρισμα των Τόρο βρήκαν ένα σακίδιο με ένα σημείωμα μέσα. «Κάτω από την Πανσέληνο, οι μικροί θα γνωρίσουν τον τρόμο» έγραφε.

Βρήκαν επίσης και ένα σημειωματάριο, που φαίνεται να είναι το ημερολόγιο του Τάιλερ Τόρο. Μέσα σε αυτό είχε γράψει με κεφαλαία: «Είμαστε οι δίδυμοι Τόρο που χτυπούν τις ΗΠΑ τώρα…».

«Έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη απειλή από τα δυο αυτά άτομα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μπιλ Σουίνι Τζούνιορ, βοηθός διευθυντής του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη.

Ο δάσκαλος και τα 50 δολάρια στους μαθητές του

Ο Κρίστιν Τόρο ήταν δάσκαλος σε γυμνάσιο στο Χάρλεμ, του Μανχάταν. Παραιτήθηκε όμως πέρυσι. Μετά την παραίτησή του, ο αδερφός του επέστρεψε στο σχολείο έναν υπολογιστή. Το προσωπικό του σχολείου βρήκε σε αυτόν οδηγίες για την κατασκευή βόμβας. Και έγινε καταγγελία.

Ο Κρίστιν Τόρο υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι βρήκε το έγγραφο όταν έψαχνε για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, τον Απρίλιο του 2013. Πως ποτέ δεν το διάβασε ή δεν έφτιαξε βόμβα.

Μια εβδομάδα μετά, όμως, οι αστυνομικοί πήραν καταθέσεις από τους μαθητές τους. Και τα παιδιά… μίλησαν. Τουλάχιστον δυο αποκάλυψαν ότι ο δάσκαλός τους, τους έδινε 50 δολάρια την ώρα (!) για να «σπάνε» πυροτεχνήματα και να αποθηκεύουν τη «σκόνη».

Στις έρευνες στο σπίτι τους, οι αστυνομικοί βρήκαν νιτρικό κάλιο, μεταλλικά σφαιρίδια και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών.

Πηγή: newsit.gr, New York Times, Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου