ΔΙΕΘΝΗ

Τουλούζη: Ο δράστης προετοίμαζε την πράξη του εδώ και ένα μήνα

τουλούζη-ο-δράστης-προετοίμαζε-την-πρ-239630

Ο οδηγός ενός αυτοκινήτου παρέσυρε «εσκεμμένα» με το όχημά του σήμερα πεζούς στη νοτιοδυτική Γαλλία, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τρεις Κινέζους σπουδαστές, μία εξ αυτών σοβαρά, σύμφωνα με την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, οι οποίες απορρίπτουν το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

«Ενημερωθήκαμε στις 15.45 τοπική ώρα (16.45 ώρα Ελλάδας) ότι ένας άνδρας έπεσε εσκεμμένα με το όχημα που οδηγούσε πάνω σε τρεις ανθρώπους» δήλωσε από το σημείο ο εισαγγελέας της περιοχής Πιερ Υβ Κουιγιό, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης «παραδέχθηκε πως ήθελε να παρασύρει (με το όχημά του) αυτούς τους ανθρώπους».

Ο οδηγός, ηλικίας 28 ετών, δεν βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών για ριζοσπαστικοποίηση όμως βρισκόταν στο επίκεντρο μιας έρευνας για παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Ο εισαγγελέας επέμεινε στο «ψυχιατρικό προφίλ» του 28χρονου, διευκρινίζοντας ότι ο νεαρός άνδρας παρακολουθείτο από ψυχολόγους στο πλαίσιο της διαδικασίας αναστολής έκτισης δύο ποινών του, με την υποχρέωση να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή.

Βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση λόγω του βαρύτατου ιστορικού του και είχε νοσηλευτεί έως τον Δεκέμβριο 2016, διευκρίνισε ο αντιεισαγγελέας.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανά τρομοκρατικά κίνητρα, ο Κουιγιό απάντησε ότι «δεν διαθέτει κανένα στοιχείο για κάτι τέτοιο».

Η δικαστική αστυνομία κι όχι η αντιτρομοκρατική μονάδα ανέλαβε την έρευνα για «απόπειρα δολοφονιών», διευκρίνισε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ο οδηγός παρέσυρε τους τρεις σπουδαστές οι οποίοι διέσχιζαν τη διάβαση πεζών μπροστά από ένα συγκρότημα όπου στεγάζονται πολλά σχολικά ιδρύματα δευτερόβαθμιας εκπαίδευσης στο Μπλανιάκ, μια πόλη στα περίχωρα της Τουλούζης, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Προετοίμαζε την ενέργειά του εδώ κι έναν μήνα

Το πρόσωπο αυτό προετοίμαζε αυτό το σχέδιο εδώ και περίπου «έναν μήνα», επισήμανε κατόπιν ο εισαγγελέας που μίλησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV.

Μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 23 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση. Ωστόσο η ζωή της δεν κινδυνεύει. Ένας νεαρός άνδρας και άλλη μια νεαρή γυναίκα, ηλικίας 22 και 23 ετών αντίστοιχα, έχουν τραυματιστεί ελαφρύτερα, είπε ο εισαγγελέας.

Η αστυνομία συνέλαβε σύντομα τον δράστη, κοντά στο σημείο της επίθεσης, όπου φαίνεται πως περίμενε τις αρχές. Ο 28χρονος τέθηκε υπό κράτηση.

Το περιστατικό συνέβη αφότου η Κίνα απηύθυνε πρόσφατα έκκληση στο Παρίσι να εγγυηθεί την ασφάλεια των υπηκόων της, που επανειλημμένως έχουν πέσει θύματα κλοπών ή επιθέσεων στη Γαλλία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ «χαιρέτισε» σε ένα tweet την «άμεση αντίδραση της @PoliceNationale που συνέλαβε τον οδηγό. Η έρευνα θα καθορίσει τη φύση της πράξης του».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου