ΔΙΕΘΝΗ

Το πρώτο μήνυμα του Πουτζδεμόν μετά την απελευθέρωσή του

το-πρώτο-μήνυμα-του-πουτζδεμόν-μετά-τη-246738

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος αφέθηκε χθες Κυριακή ελεύθερος υπό όρους από τη βελγική δικαιοσύνη, κατήγγειλε σήμερα την κράτηση μελών της πρώην κυβέρνησής του από τις ισπανικές αρχές οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, «αφίστανται από τη δημοκρατική πρακτική».

«Ελεύθερος και χωρίς εγγύηση», έγραψε σήμερα το πρωί ο Πουτζδεμόντ σε μήνυμά του στα καταλανικά στο Twitter, που αποτελεί την πρώτη δήλωσή του αφότου ενημερώθηκε χθες από τη βελγική δικαιοσύνη για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Μαδρίτη.

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στους συναδέλφους που φυλακίσθηκαν αδίκως από ένα κράτος που αφίσταται από τη δημοκρατική πρακτική», πρόσθεσε αναφερόμενος στην απαγγελία κατηγοριών και την προφυλάκιση στην Ισπανία άλλων πρώην μελών της καθαιρεθείσης κυβέρνησής του.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ και τέσσερις από τους πρώην υπουργούς του που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στο Βέλγιο απελευθερώθηκαν από την πλευρά τους τη νύκτα της Κυριακής από έναν Βέλγο ανακριτή αφού έδωσαν τις καταθέσεις τους.

Όπως ζητήθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών, οι πέντε Καταλανοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της εξέτασης των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Ισπανία.

Στον Πουτζδεμόντ και τους συμβούλους του (υπουργοί) απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια ενώ οφείλουν να έχουν σταθερή διεύθυνση και θα πρέπει να εμφανίζονται «προσωπικά» όποτε τους καλεί η δικαιοσύνη και η αστυνομία, διευκρινίσθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών.

Τώρα μια άλλη βελγική δικαστική αρχή θα πρέπει να αποφανθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την ισπανική δικαιοσύνη για «εξέγερση, αποσχιστική δράση, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και ανυπακοή».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου