ΔΙΕΘΝΗ

Παραδόθηκε ο έκπτωτος Πουτζδεμόν στην βελγική αστυνομία

παραδόθηκε-ο-έκπτωτος-πουτζδεμόν-στη-247417

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν παραδόθηκε στην βελγική αστυνομία, μετέδωσε σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας VRT επικαλούμενη πηγή.

Λίγη ώρα μετά (στις 15.00 ώρα Ελλάδος) οι εισαγγελείς στις Βρυξέλλες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον Πουτζντεμόν -κι ενώ ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος και τεσσάρων “υπουργών” του που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας είπε ότι πέντε πρόσωπα που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν σήμερα [την Κυριακή] το πρωί και θα καταθέσουν αργότερα το μεσημέρι.

“Σήμερα το πρωί οι πέντε άνθρωποι που καταζητούνται από την Ισπανία παραδόθηκαν στην αστυνομία στις Βρυξέλλες. Τέθηκαν υπό κράτηση στις 9.17 (τοπική ώρα) σήμερα το πρωί”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ζιλ Ντεζεμέπ.

“Ο δικαστής θα τους ανακρίνει σήμερα το μεσημέρι και θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο [την Δευτέρα] το πρωί”.

Οι εξελίξεις νωρίτερα

Tο Γαλλικό Πρακτορείο είχε δημοσιεύσει ότι το κόμμα του αποπεμφθέμντα προέδρου της Καταλονίας, τον θέλει υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές της Ισπανίας.

Η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα εξέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν ο οποίος είχε δραπετεύσει στο Βέλγιο. Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζδεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε δραπετεύσει στις Βρυξέλλες, αφ’ ότου ο Μαριάνο Ραχόι, έθεσε σε ισχύ το άρθρο 155 της ισπανικής νομοθεσίας, που περνούσε την απευθείας διακυβέρνηση της αυτόνομης Καταλονίας, στη Μαδρίτη, σε συνέχεια της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Χτες, ο Καταλανός, έκανε έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου