ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ισόβια σε οδηγούς που προκαλούν θανατηφόρο τροχαίο

ισόβια-σε-οδηγούς-που-προκαλούν-θανατ-271834

Οι οδηγοί θα κινδυνεύουν τώρα με ισόβια φυλάκιση σε περίπτωση ατυχήματος που προκαλεί το θάνατο ενός ή περισσοτέρων προσώπων, αν οι συνθήκες είναι εναντίον του οδηγού, σύμφωνα με απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Οδήγηση και κινητό τηλέφωνο, υπερβολική ταχύτητα ή αλκοόλ, θα ληφθούν υπόψη σε μια ετυμηγορία για ένα ατύχημα με αποτέλεσμα το θάνατο.

Ο νόμος, ο οποίος συζητήθηκε στο κοινοβούλιο από το τέλος του περασμένου έτους, πέρασε. Έτσι, οι δολοφόνοι του δρόμου θα θεωρηθούν ως «κλασικοί» δολοφόνοι και θα διακινδυνεύουν τη φυλάκισή τους στο διηνεκές, ενώ ο νόμος μέχρι πρότινος περιόρισε την καταδίκη στα 14 χρόνια.

Παραδόξως, ο νόμος δεν μπορεί να περιοριστεί, επειδή η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει αυτή την κύρωση στους ποδηλάτες που θα προκαλούσαν το θάνατο ως μέρος της χρήσης του ποδηλάτου υπό την επήρεια ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ κ.λπ.).

Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο νόμου προωθήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο ύστερα από ένα τρομακτικό δυστύχημα που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη Βρετανία, όταν ο 30χρονος Πολωνός οδηγός φορτηγού Τόμας Κρόκερ χάζευε στο κινητό του και δεν είδε ότι εμπρός του ήταν σταματημένα αυτοκίνητα.

Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει με 50 μίλια πάνω στα αυτοκίνητα. Από τη σύγκρουση, το Opel Corsa της Τρέισι Χάουτον κυριολεκτικά διαλύθηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια, οι δύο γιοί της και η θετή κόρη της.

Στην Ελλάδα, ο νόμος προβλέπει μέγιστη ποινή πέντε ετών (με τριετή αναστολή), καθώς η πλειονότητα των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται ως «φόνος εξ αμελείας». Στην περίπτωση που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ χάνει το δίπλωμά του από τρεις μήνες για μέχρι και πέντε χρόνια, ενώ εάν συλληφθεί υπότροπος, διά παντός.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου