ΔΙΕΘΝΗ

Δυσαρέσκεια Σόιμπλε προς την Μέρκελ μετά την ήττα στην Κάτω Σαξωνία

δυσαρέσκεια-σόιμπλε-προς-την-μέρκελ-μ-273051

Μετά την ανέλπιστη εκλογική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών (CDU) στην Κάτω Σαξονία, οι επικριτικές φωνές αυξάνονται κατά της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ακόμα και ο ισχυρότερος σύμμαχός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να της κουνάει το δάκτυλο για την μέχρι τώρα πορεία του κόμματος, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα “Bild”, επικαλούμενη πηγές που βρίσκονται κοντά στον μελλοντικό πρόεδρο της “Βundestag”.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επικρίνει πάνω από όλα την προεκλογική εκστρατεία των Χριστιανοδημοκρατών. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Σόιμπλε θεωρεί πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Μέρκελ. Επιπλέον, το δεξί χέρι της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν συμφωνεί πως έπρεπε να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει την προεδρία στην Bundestag.
Εκτός από τις εσωκομματικές γκρίνιες, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση καθώς η χθεσινή ήττα της έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία και για τις επικείμενες κυβερνητικές συνεργασίες της.

Σε τρεις ημέρες ξεκινούν επίσημα οι διερευνητικές επαφές με Φιλελεύθερους και Πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης τύπου “Τζαμάικα”. Όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος, το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία σίγουρα δεν ενισχύει την διαπραγματευτική της θέση. Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο δεύτερο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες. Πιθανά εναλλακτικά σενάρια θα ήταν η συγκρότηση ενός συνασπισμού μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων ή μια συγκυβέρνηση SPD, Φιλελευθέρων και Πρασίνων.

Σύμφωνα με αναλυτές, βασικός λόγος για το ταπεινωτικό αποτέλεσμα (33,6%) του CDU στην Κάτω Σαξονία και την ανάδειξη ως πρώτης δύναμης του SPD στο κρατίδιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια είναι οι καθοδικές τάσεις που κατέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα εκπροσωπείται στο τοπικό κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας το εθνολαϊκιστικό AfD (6,2%).

Την ώρα που στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών οι γκρίνιες έχουν αρχίσει για τα καλά, για την εφημερίδα “Handelsblatt”, το αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία αυξάνει πιθανότητες του Μάρτιν Σουλτς να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του. «Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα βγάλει το λάθος συμπέρασμα από αυτό: δεν είναι πλέον ο άνθρωπος του μέλλοντος, αλλά μάλλον ο μεταβατικός άνθρωπος», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η “Suddeutsche Zeitung” , η οποία σχολιάζει σε δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Κι όμως το SPD ζει ακόμη»:
«Τρεις εβδομάδες μετά την ιστορική ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές, το κόμμα επιστρέφει. Και μπορεί στο Ανόβερο να απολαύσει μια δεύτερη άνοιξη προς το τέλος του φθινοπώρου».

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου